До і після набрання чинності Законом України "Про пенсійне забезпечення" працював зливальником-розливальником мазуту. Після набрання чинності Законом "Про пенсійне забезпечення" цю професію включено до Списку №2, але на підприємстві атестацію робочих місць за умовами праці не робили. На цій підставі мені відмовлено в призначенні пільгової пенсії. Чи мали на це право?

А. Вологій, смт Олександрівка Кіровоградської обл.

Відповідь.

Право на пенсію на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день у виробництвах, на роботах, посадах і за професіями, передбаченими у відповідних списках №1 і 2, і за результатами атестації робочих місць.

Згідно з п.4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442, атестація проводиться в строки, передбачені колективним договором, але не рідше як один раз за п'ять років.

Це означає, що в разі призначення пенсії на пільгових умовах для зарахування до пільгового пенсійного стажу певного п'ятирічного періоду роботи в несприятливих умовах відповідне право впродовж цього періоду має бути підтверджено результатами атестації робочих місць за умовами праці. У разі підтвердження цього права за результатами атестації, проведеної до 31 липня 1997 р. (упродовж п'яти років після набрання чинності цим Порядком), до пільгового стажу зараховується весь період роботи у виробництвах, на роботах, за професіями та посадами, передбаченими списками №1 і 2, тобто період до дати видання наказу по підприємству про результати атестації і подальший період упродовж п'яти років після вперше проведеної атестації за умови, що впродовж цього часу не змінювалось виробництво, робота, професія, посада, робоче місце, умови праці працівника, що дають йому право на цю пільгу. В іншому разі для підтвердження зазначеного права має бути проведено атестацію робочого місця.

Якщо атестацію вперше проведено після 31 липня 1997 р., в разі підтвердження зазначеного права до пільгового стажу зараховується період роботи до 1 серпня 1992 р. та п'ятирічний період роботи, що передує даті видання наказу про її результати, за зазначеної вище умови. Якщо працівник, зайнятий на роботах, передбачених списками, набуває права на призначення пенсії на пільгових умовах після 31 липня 1997 р., але до настання терміну чергової атестації, роботодавець зобов'язаний провести позачергову атестацію робочого місця цього працівника для підтвердження зазначеного права за відповідний період роботи.

Якщо атестації з 1 серпня 1992 р. взагалі не було чи за результатами атестації, вперше проведеної після 31 липня 1997 р., право не підтвердилось, до пільгового стажу зараховується лише період роботи до 1 серпня 1992 р., тобто до дати набрання чинності зазначеним Порядком за умови, що відповідну професію (посаду) передбачено раніше чинними списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.56 р. №1173.

Оскільки раніше чинними списками професію зливальника-розливальника мазуту не було передбачено, зарахування періоду роботи дописувача за цією професією за період з 1 серпня 1969 до 7 березня 1991 р. до пільгового стажу можливе лише за умови проведення атестації робочого місця.

Пенсійний фонд України

На листи наших дописувачів відповідають фахівці міністерств і відомств України

Огляд підготував В.ЛОБАТЮК

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад