Страховий стаж в пільговому обчисленні для перерахунку пенсії


Чи враховуватиметься трудовий стаж у подвійному розмірі під час визначення коефіцієнта страхового стажу для перерахунку пенсії, якщо 42 роки пропрацював лікарем-психіатром у психіатричних закладах: з 7 серпня 1961 до 10 квітня 1998 р. — у психіатричній лікарні, з 14 квітня 1998 р. донині в міському психіатричному диспансері. Який буде мій страховий стаж для перерахунку пенсії за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"?

Г.Житник, М.Слов'янськ Донецької обл.


Відповідь. За Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше чинним законодавством.

Періоди роботи після призначення пенсії зараховуються до страхового стажу на загальних підставах.

Відповідно до ст.60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (із змінами, внесеними Законом "Про внесення змін до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 10.07.2003 р. №1110-ІЧ який набрав чинності з 15 серпня 2003 р.) робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров'я, закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони

здоров'я, патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я, а також у психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу для призначення трудових пенсій у подвійному розмірі.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. №909 (з подальшими змінами від 26.09.2002 р. №1436). Ним чітко визначено заклади і установи охорони здоров'я, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років. Зокрема, право на пенсію за вислугу років мають лікарі і середній медичний персонал (незалежно від найменування посад) лікувально-профілактичних закладів особливого типу.

Відповідно до цього Переліку право на пенсію мають лікарі і середній медичний персонал закладів охорони здоров'я, зокрема, які працюють у психоневрологічних закладах.

У разі звернення особи за призначенням пенсії після 15 серпня 2003 р. періоди роботи в зазначених закладах зараховуються до стажу роботи в пільговому обчисленні незалежно від того, коли особа працювала в цих закладах: до чи після набрання чинності цим Законом.

За ст. 43 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсії названим особам, призначені до набрання чинності цим Законом (1 січня 2004 р.), перераховують на підставі документів про вік, стаж, заробітну плату (дохід), що знаходяться на час перерахунку в пенсійній справі і відповідають вимогам раніше чинного пенсійного законодавства, а також додаткових документів, одержаних органами пенсійного фонду з урахуванням ст.60 Закону "Про пенсійне забезпечення" (із змінами, внесеними Законом "Про внесення змін до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення"  від 10.07.2003 р. №1110-ІV).

Якщо особа звертається із заявою про перерахунок пенсії з добавленням стажу роботи після призначення пенсії відповідно до цього Закону і при цьому вона на 15 серпня 2003 р. працювала в названих закладах, стаж роботи в них зараховується до страхового стажу в пільговому обчисленні.

Роз 'яснює головний спеціаліст управління пенсійного реформування Міністерства праці та соціальної політики України І.БИЦЬ

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад