Пенсію призначено в січні 2002 р., продовжую працювати. В жовтні 2004 р. подала документи для перерахунку пенсії, але мені було відмовлено. Чи зобов'язані зробити перерахунок пенсії?

Т.Кузів, М.Тернопіль

Відповідь.

Дописувачка не зазначила, які саме документи подано нею для перерахунку пенсії, тому надати вичерпну відповідь щодо правомірності відмови в перерахунку немає можливості.

Порядок перерахунку пенсій, призначених до 1 січня 2004 р., за нормами Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено ст.43 цього Закону. Зокрема, перерахунок роблять ча підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час перерахунку в пенсійній справі і відповідають вимогам раніше чинного законодавства. Крім цього, надано право пенсіонерам подати додаткові документи про стаж, набутий ними після призначення пенсії до 1 січня 2004 р., незалежно від його тривалості; довідки про заробітну плату за періоди, передбачені Законом України "Про пенсійне забезпечення", а саме: за останні 24 календарні місяці роботи поспіль перед зверненням за пенсією; за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до призначення пенсії, незалежно від перерв у роботі (якщо пенсію призначено до 1 липня 2003 р.); за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль, незалежно від перерв у роботі, до 1 липня 2003 р. та весь період роботи після 1 липня 2003 р. (якщо пенсію призначено після 1 липня 2003 р.); за 24 календарні місяці роботи після призначення пенсії (цим правом можуть скористатися пенсіонери, які відпрацювали два роки після призначення пенсії до грудня 2003 р.); довідку про заробітну плату за період, передбачений абзацом першим ч.1 ст.40 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме: за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 р., незалежно від перерв у роботі, та весь період страхового стажу після 1 липня 2000 р.

Названі документи може бути подано протягом 2004 р., при цьому пенсії в збільшених розмірах виплачуватимуть з 1 січня 2004 р.

Якщо пенсіонери після призначення пенсії за Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" продовжують працювати, за їхнім бажанням пенсію можна перерахувати з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії (пенсіонерам, яким пенсію призначено до 1 січня 2004 р., перерахунок роблять з урахуванням страхового стажу після цієї дати). У разі проведення такого перерахунку, за вибором особи, враховується заробітна плата, з якої було призначено чи перераховано пенсію, або заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 р., незалежно від перерв, та весь період страхового стажу після 1 липня 2000 р.

Кожний наступний перерахунок пенсії роблять не раніше як через два роки після попереднього перерахунку з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад