Моя робота мала роз'їзний характер (була пов'язана з постійними виїздами в межах району і за його межі), що компенсувалося так званими "колесними". Чи враховуються ці виплати під час обчислення середнього заробітку для призначення пенсії?

В.Данилейко, с. Іванівка Дніпропетровської обл.

Відповідь. На час призначення пенсії дописувачу (2001 р.) був чинним Закон України "Про пенсійне забезпечення". Відповідно до ст.66 цього Закону в заробіток для обчислення пенсій включалися всі види оплати праці, на які нараховуються страхові внески, крім виплат одноразового характеру, не обумовлених чинною системою оплати праці (компенсація за невикористану відпустку, вихідна допомога тощо), перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України. .

Перелік видів оплати праці та інших виплат, на які не нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та які не враховуються під час обчислення середньомісячної заробітної плати для призначення пенсій, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 18.05.98 р. №697. Відповідно до п.З цього Переліку на добові за відрядження в межах норм, установлених законодавством, та виплати замість добових не нараховувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Отже, підстав для врахування в заробітній платі для обчислення пенсії добових за відрядженням у межах норм, установлених законодавством, та виплати замість добових немає.

Роз'яснюють фахівці Пенсійного фонду України

Сторінку підготували С.ТХАЙ, М.ДЕНИСЕНКО, В.ДОЦЕНКО, Н.РУДЕНОК, Н.ДАВИДЕНКО

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад