Чи зараховується до страхового стажу період роботи, коли підприємство в 2000 р. не сплачувало до Пенсійного фонду страхові внески?

Чи маю право перейти нині на пенсію свого померлого в 1996 р. чоловіка?

І. Коврига, м. Макіївка Донецької обл.

Відповідь. У зв'язку з набранням чинності з 1 січня 2004 р. Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" протягом 2004 р. пенсіонерам надано право подавати додаткові документи про страховий стаж і заробіток для перерахунку пенсій з 1 січня 2004 р.

Згідно з ч.4 ст.24 цього Закону періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховуються в стажі роботи для призначення пенсії до набрання ним чинності, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше чинним законодавством.

За ст.62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Для перерахунку пенсії дописувачці потрібно звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем проживання, подавши відповідну заяву і копію трудової книжки.

Згідно зі ст.10 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особі, яка має право на різні види пенсії, призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

За ст.36 цього Закону пенсія у зв'язку з утратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв'язку з утратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.

Для визначення доцільності переведення на пенсію у зв'язку з утратою годувальника дописувачці потрібно подати до управління Пенсійного фонду за місцем проживання документи про страховий стаж і заробітну плату годувальника.

Роз'яснюють фахівці Пенсійного фонду України

Сторінку підготували С.ТХАЙ, М.ДЕНИСЕНКО, В.ДОЦЕНКО, Н.РУДЕНОК, Н.ДАВИДЕНКО

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад