Чи мають право медичні сестри інфекційного відділення центральної лікарні на пенсію після досягнення 50-річного віку за стажу роботи в цьому відділенні 15 років, якщо атестацію робочих місць не проводили?

Г. Муляр та ін., м. Березанка Миколаївської обл.

Відповідь. Згідно зі ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці, за списками №1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Отже, підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є передовсім наявність професії та виробництва в зазначених списках та підтвердження шкідливих умов праці працівника безпосередньо на робочому місці результатами атестації робочих місць, проведення якої передбачено Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442, за умови зайнятості його на роботах, передбачених відповідним списком, не менш як 80% робочого часу, встановленого для відповідного виробництва. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на пенсію за віком на пільгових умовах.

Розділом XXIV "Охорона здоров'я та соціальна допомога" Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. №36, передбачено молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри-господині, молодші спеціалісти з медичною освітою, які безпосередньо обслуговують хворих в інфекційних закладах, відділеннях, кабінетах.

Безпосереднє обслуговування хворих — це робота, що виконується в умовах контакту медичного працівника і пацієнта (виконання діагностичних і лікувальних процедур, забір безпосередньо у хворих матеріалу для обстеження, знеболювання, надання анестезійної, хірургічної та реанімаційної допомоги хворим, масаж, ін'єкції, маніпуляції, заходи з догляду за хворими, перев'язування хворих, годування хворих, санітарна обробка тощо).

Отже, якщо результатами атестації робочих місць за умовами праці буде підтверджено, що протягом повного робочого дня зазначені вище працівники зайняті саме безпосереднім обслуговуванням хворих, вони матимуть право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2.

На листи наших дописувачів відповідає заступник начальника відділу державної експертизи умов праці Мінпраці України О. ЧЕРНЕТЕНКО

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад