Чи мають право на пенсію за віком на пільгових умовах працівники судово-медичної експертизи, в тому числі загальногосподарського персоналу (не лікарі)?

Сумське обласне бюро судово-медичної експертизи

Відповідь.

Згідно зі ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці, за списками №1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Отже, підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є, насамперед, наявність професії, виробництва в зазначених списках та підтвердження шкідливих умов праці працівника безпосередньо на робочому місці результатами атестації робочих місць, проведення якої передбачено Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442, за умови зайнятості його на роботах, передбачених відповідним списком, не менш як 80% робочого часу, встановленого для цього виробництва. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на пенсію за віком на пільгових умовах.

Розділом XXIV "Охорона здоров'я та соціальна допомога" Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. №36, передбачено молодших медичних сестер (санітарки-приби-ральниці) патолого-анатомічних бюро, центрів, відділень, прозекторських, моргів. Інших працівників зазначених у листі закладів цим списком не передбачено. Отже, і права на пенсію за віком на пільгових уКіовах вони не мають.

На листи наших дописувачів відповідає заступник начальника відділу державної експертизи умов праці Мінпраці України О. ЧЕРНЕТЕНКО

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад