На підприємстві постійно працює 40 працівників. Також для виконання окремих робіт щомісяця залучається 20 працівників за договорами (працюють по 4 год). Чи може підприємство перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності?

Відповідь.

Середньооблікова чисельність працюючих для суб'єктів малого підприємництва визначається за методикою, затвердженою органами статистики (Інструкція зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народному господарстві України, затверджена наказом Міністерства статистики України від 07.07.95 р. №171 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 07.08.95 р. за №287/823, із змінами і доповненнями, внесеними наказом Державного комітету статистики України від 18.02.99 р. №67), з урахуванням усіх його працівників, у тому числі тих, що працюють за договорами та сумісництвом, а також працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів.

Указом не передбачено визначення се-редньооблікової чисельності працівників в еквіваленті повної зайнятості.

Тобто при переході на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності для визначення середньооблікової чисельності працюючих суб'єкт підприємницької діяльності — юридична особа має обчислити середньооблікову чисельність штатних працівників облікового складу, працівників, які працюють за договорами та сумісництвом, а також працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів.

Отже, підприємство, яке має облікову чисельність працівників 60 осіб, не може перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Роз'яснює заступник начальника управління — начальник відділу Державної податкової адміністрації України В.ЦВЄТКОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад