Як утримати податок з доходів фізичних осіб із доходу, одержаного від чотирьох — п'яти квартирантів, якщо вони платитимуть по 30 гри. кожний щомісяця? Чи можна в такому разі перейти на спрощену систему оподаткування? А.Руденко, м. Берислав Херсонської обл.

Відповідь.

З 1 січня 2004 р. в оподаткуванні доходів фізичних осіб відбулися значні зміни. Зокрема, Законом України від 22.05.2003 р. №889 "Про податок з доходів фізичних осіб" запроваджено єдину ставку оподаткування доходів фізичних осіб — 15%, а на період 2004—2006 рр. — 13%.

Статтею 9 цього Закону встановлено особливості оподаткування доходу від надання житла (нерухомості) в оренду або житловий найм (піднайм).

По-перше, пп. 9.1.4 Закону передбачено:

По-друге, згідно з пп.9.1.2 Закону об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не меншому від мінімальної суми орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди:

Дохід від надання житла (нерухомості) в оренду або житловий найм (піднайм) до 1 січня 2007 р. оподатковується за ставкою податку 13%. Платники податку жодних пільг в оподаткуванні такого доходу не мають.

За наслідками календарного року платники податку, які уклали договір оренди (найму) житла з фізичними особами мають подати до органу державної податкової служби річну декларацію про майновий стан і доходи.

Щодо спрощеної системи оподаткування доходів, то за такою схемою можуть сплачувати податки суб'єкти підприємницької діяльності — фізичні особи, тобто приватні підприємці, які пройшли державну реєстрацію і стали на облік у податковій інспекції.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва регулюється Указом Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва".

Ставка єдиного податку для приватних підприємців установлюється місцевими радами за місцем їхньої державної реєстрації залежно від виду діяльності і не може становити менш як 20 грн. та більш як 200 грн. на місяць. Зменшення суми єдиного податку для окремих категорій громадян проти визначеної місцевою радою для вибраного виду підприємницької діяльності законодавством не передбачено.

Н.ДРОЗД, заступник начальника відділу масово-роз'яснювальної роботи

Роз'яснюють податківці Державної податкової інспекції Шевченківського району м. Києва

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад