Чи належить до самотньої (як суб'єкта оподаткування) розлучена жінка, яка має двох дітей і нині в шлюбі не перебуває? Як застосовувати податкову соціальну пільгу під час оподаткування її доходів?

Т. Тихенька, м. Козятин Вінницької обл.

Відповідь. За пп.6.5.1 п.6.5 ст.6 Закону України від 22.05.2003 р. №889-ІУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу, одержаного платником податку як заробітна плата протягом звітного податкового місяця, якщо його розмір не перевищує місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

Згідно з п.22.4 ст.22 Прикінцевих положень Закону податкова соціальна пільга запроваджується поступово. В 2004 р. розмір пільги становить 30% мінімальної заробітної плати (61,50 грн.). Деякі категорії громадян мають право на пільги в підвищених розмірах на 150 та 200% (92,25 та 123,0 грн.). Зокрема, пп.6.1.2 п.6.1 ст.6 Закону передбачено застосування податкової соціальної пільги в розмірі, що дорівнює 150% пільги, визначеної за пп.6.1.1, — для платника податку, який є самотньою матір'ю або самотнім батьком (опікуном, піклувальником), — у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років (пільга надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років).

Під час застосування податкової соціальної пільги у випадках, передбачених пп.6.1.2 "а"—"в" п.6.1 цієї статті, граничний розмір доходу, визначений абзацом першим цього підпункту, розраховується кратно кількості дітей. При цьому платник податку, який одержує оподатковуваний дохід, додатково має право на пільгу, зазначену в пп.6.1.1 п.6.1 цієї статті.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.12.2003 р. №2035 "Про затвердження Порядку надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги" визначено єдині правила подання платником податку з доходів фізичних осіб документів та їхній склад у разі отримання (застосування) податкової соціальної пільги, на яку він має право згідно із Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб".

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого місячного доходу платника податку у вигляді заробітної плати лише за одним місцем нарахування (виплати), котре платник податку обирає самостійно, про що він подає працедавцю заяву про застосування пільги за встановленою Державною податковою адміністрацією формою.

Підставою для отримання (застосування) будь-яким платником податку (якщо розмір нарахованого (отриманого) місячного доходу у вигляді заробітної плати не перевищує суми, визначеної відповідно до пп.6.5.1 ст.6 Закону) пільги в розмірі, встановленому пп.6.1.2 ст.6 Закону, є заява про застосування пільги і визначені цією постановою документи.

Так, самотня мати або самотній батько (опікун, піклувальник), які мають дитину (дітей) віком до 18 років, крім заяви, подають:

Для цілей цього пункту самотньою матір'ю або самотнім батьком (опікуном, піклувальником) вважаються особи, які на момент застосування працедавцем пільги, визначеної абзацом "а" пп.6.1.2 ст.6 Закону, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня одержання працедавцем заяви платника податку про застосування пільги.

Отже, жінка, котра має двох дітей до 18 років і розлучена (не перебуває в шлюбі), має право подати заяву про надання податкової соціальної пільги за місцем роботи відповідно до абзацу "а" пп.6.1.2 ст.6 Закону (зменшення місячного оподатковуваного доходу платника податку на 92,25 грн. у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років) за умови, що розмір нарахованого (одержаного) місячного доходу у вигляді заробітної плати не перевищує 1020,0 грн., а також на загальну податкову соціальну пільгу на себе (61 грн. 50 коп.).

О. ШАРОВА, головний державний податковий інспектор

Роз'яснюють податківці Державної податкової інспекції Шевченківського району м. Києва

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад