Оперативний огляд

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ухвалила

Закон України від 06.10.2004 p. № 2056-IV «Про внесення змін до Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні».

Законом також внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та визначено, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо); при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції). Закон набирає чинності з дня його опублікування.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

постановою від 28.10.2004 р. № 1443 доповнив Порядок визначення країни походження товару, що переміщується через митний кордон України.

Встановлено, що на запит експортера, імпортера або будь-якої заінтересованої особи митним органом приймається попереднє рішення про країну походження товару безпосередньо до того, як розпочнеться торгівля товаром, але не пізніше ніж через 1 50 днів з моменту надходження до митного органу такого запиту. Попереднє рі- , шення про країну походження товару, яке є обов'язковим для всіх митних органів, діє протягом трьох років з дня його прийняття, якщо рішення не відкликано або його дію не припинено. Митним органом може бути прийнято рішення про припинення дії або відкликання попереднього рішення про країну походження товару, якщо таке рішення прийнято на підставі поданих заявником підроблених документів або таких, що містять неправдиві дані. Прийняте попереднє рішення про країну походження товару може бути відкликано у разі зміни товарної номенклатури УКТЗД; встановлення міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, або актами законодавства України з питань визначення країни походження і (або) правил визначення, що стосуються країни походження, інших вимог та умов визначення країни походження товару: прийняття органами державної влади України рішень, якими встановлюються інші вимоги та умови визначення країни походження товару.

постановою від 28.10.2004 р. № 1447 вніс зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 р. № 121.

Постановою терміни переведення суб'єктів підприємницької діяльності, які використовують гральні автомати, на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій перенесено з 1 липня 2004 р. на 1 липня 2005 р.

постановою від 28.10.2004 р. № 1464 «Про внесення змін до Порядку митного оформлення імпортних товарів (продукції'), що підлягають обов'язковій сертифікації в Україні» уточнив випадки, на які не поширюється дія Порядку. Зокрема, дія Порядку не поширюється на товари (продукцію), що ввозяться у режимі тимчасового ввезення, реімпорту, магазину безмитної торгівлі, знищення або руйнування, переробки на митній території України; як гуманітарна та технічна допомога, подарунки, інвестиції до статутних фондів суб'єктів підприємницької діяльності або на підставі договорів про спільну інвестиційну діяльність; на митні ліцензійні склади, склади тимчасового зберігання; як дослідні зразки для проведення досліджень чи випробувань та як дослідні зразки сортів рослин для цілей державного випробування.

постановою від 29.10.2004 р. № 1470 «Про доповнення пункту 4 Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України» визначив, що вимоги, зазначені в абзацах п'ятому і шостому пункту 4, не поширюються на осіб, що здійснюють операції з ввезення на митну територію України збірних комплектів та заготовок скриньок для голосування на виборах Президента України згідно з кодами УКТ ЗЕД 3923 10 00 00 і 4819 10.

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

наказом від 21.10.2004 р. № 374 затвердило Порядок надання погодження на видачу ліцензії на окремі види м'яса та м'ясопродуктів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2004 році, зареєстрований у Мін'юсті України 25.10.2004 р. за № 1358/9957.

Наказ прийнято відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та постанови Кабінету Міністрів України «Про переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню і на які встановлено квоти у 2004 році».

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

наказом від 01.10.2004 р. № 619 затвердило Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку окремих операцій господарської діяльності з випуску та проведення лотерей.

Наказ видано з метою вдосконалення контролю за додержанням операторами лотерей Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей, забезпечення повноти і прозорості відображення в бухгалтерському обліку операцій лотерейної діяльності та відповідно до ст. 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 / 2004