Допомога по догляду за дитиною


Чи має право управління праці та соціального захисту населення не призначати соціальну допомогу малозабезпеченій сім'ї, якщо мати здійснює догляд за дитиною за станом здоров'я до досягнення нею шестирічного віку, а дитина періодично відвідує дитячий садок?

(м. Іллінці. Рівненсько обл.)


Відповідно до п. 10 Порядку призначання і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, затвердженого постановою № 250, у призначенні соціальної допомоги може бути відмовлено у разі, коли працездатні члени малозабезпеченої сімї не працюють, не служать, не навчаються у вищих навчальних закладах І — IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги (крім осіб, які в установленому порядку визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інва-лідами віком до 16 років та особами, які досягли 80-річного віку).

Таким чином, якщо дитина не може перебувати у дошкільному закладі за станом здоров'я, лікарсько-консультативна комісія видає довідку за встановленою формою, яка є підставою для одного з батьків не працювати і здійснювати постійний догляд за дитиною до шести років. За таких умов соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям призначається на загальних підставах.

У разі якщо дитина перебуває у дошкільному закладі, а батьки не працюють, управління праці та соціального захисту населення мають право відмовити сімї у призначенні соціальної допомоги.

Водночас таку допомогу може бути призначено на підставі рішень районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій і виконавчих комітетів міськихі районних у містах (у разі їх створення) рад або утворених ними комісій виходячи з конкретних обставин, що склалися в сімї. Рішення про призначення соціальної допомоги у таких випадках приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сімї.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Відповіді надано за сприяння Надії РЯЗАНОВОІ — заступника начальника управління політики адресної допомоги — начальника відділу Міністерства

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 / 2004