ДОПОМОГА ПОСТРАЖДАЛИМ ВІД ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

  1. Яким є механізм виплати компенсацій і допомоги громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи?
  2. Як визначається розмір відшкодування втраченого заробітку особам, віднесеним до 2-ї категорії потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС?

Яким є механізм виплати компенсацій і допомоги громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Виплата компенсацій і допомоги, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон) здійснюється у відповідності з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.06.2000 р. № 987, та внесеними до зазначеного Порядку змінами, затвердженими постановою Кабміну від 01.07.2002 р. № 887, таким чином:

а)  працюючим громадянам — підприємствами, установами, організаціями, військовими частинами, в яких громадяни працюють, навчаються або несуть службу;

б)  непрацюючим та працюючим пенсіонерам — органами праці та соціального захисту населення;

в) тимчасово працюючим громадянам та громадянам, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи,— органами, що визначаються місцевими органами виконавчої влади за місцем їх проживання;

г)  дітям віком до 18 років — за місцем основної роботи (навчання, служби) матері, а у разі, коли мати не працює (не вчиться, не служить),— за місцем основної роботи (навчання, служби) батька або особи, яка замінює батьків; у разі, коли батьки (особа, яка замінює батьків) не працюють (не вчаться, не служать),— за місцем проживання батьків з дитиною або особи, яка їх замінює,— органами, що визначаються місцевими органами виконавчої влади.                         

Виплата громадянам щорічної допомоги на оздоровлення провадиться управліннями праці та соціального захисту населення рай(міськ)держадміністрацій за місцем їх проживання.

Виплата компенсацій громадянам за втрачене нерухоме майно у разі організованого відселення або самостійного переселення з радіоактивно забруднених територій провадиться за попереднім місцем знаходження цього майна територіальними органами Державного казначейства у міру надходження коштів на зазначені цілі у порядку черги, встановленої місцевими органами виконавчої влади, на підставі Положення про порядок виплати компенсацій громадянам за втрачене нерухоме майно у разі відселення або самостійного переселення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15. 07. 1997 р. № 755.

Надання громадянам медичних, житлово-комунальних послуг, послуг зв'язку, позик банків здійснюється відповідно медичними (щодо безплатного або пільгового зубопроте-зування — стоматологічними поліклініками (відділеннями), визначеними органами виконавчої влади), житлово-комунальними організаціями, підприємствами зв'язку, установами банків за місцем проживання громадян, а для забудовників житла — за місцем будівництва.

Відшкодування витрат організаціям, які відповідно до Закону забезпечують постраждалих громадян паливом, провадиться територіальними органами Державного казначейства на підставі поданих розрахунків за формою, затвердженою наказом МНС.

Видатки, пов'язані з наданням пільг щодо пенсійного забезпечення згідно із Законом (пенсій на пільгових умовах за віком і стажем роботи, пенсій по інвалідності та у зв'язку з втратою годувальника, додаткових пенсій, щомісячних компенсацій за втрату годувальника, підвищених пенсій і допомог) провадиться органами, які виплачують пенсію.

Кошти на пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, перераховуються Державним казначейством централізовано Пенсійному фонду.

Територіальні органи Державного казначейства перераховують відділенням (філіям) Ощадного банку кошти на пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, а також членів їх сімей на підставі поданих обласними військкоматами, пенсійними службами управлінь внутрішніх справ та служби безпеки (на рівні областей), пенсійними службами Міноборони, МВС, СБУ відповідних розрахунків і списків одержувачів.

Виплати провадяться від дня набуття права на них, але не раніше одержання посвідчення встановленого зразка або інших документів, що підтверджують статус постраждалих, та з дня подання письмової заяви. Письмова заява подається громадянином один раз на всі види компенсацій і допомоги; відповідальність за своєчасність їх виплати несуть керівники підприємств, установ та організацій згідно із законодавством.

Відшкодування підприємствам, установам та організаціям витрат, пов'язаних з виплатою компенсацій і допомоги та наданням пільг, провадиться територіальними органами Державного казначейства у межах коштів, що надійшли на рахунок фінансування цих витрат.

З метою цільового використання коштів, які виділяються органами Державного казначейства для проведення підприємствами, установами і організаціями виплат компенсацій і допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, установи банків відкривають підприємствам, установам і організаціям окремі спеціальні рахунки.

У разі коли підприємство (установа, організація) здійснило виплати за рахунок власних коштів, то кошти із спеціального рахунку можуть бути перераховані підприємствам, установам і організаціям на їх розрахункові рахунки та основні бюджетні рахунки з метою відшкодування витрат.

Органи Державного казначейства приймають розрахунки витрат від підприємств, установ та організацій за поточний рік до 1 березня наступного року.

Прийняті до оплати органами Державного казначейства розрахунки видатків щодо виплати компенсацій та допомоги і надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, подаються разом із 4 екземплярами платіжних доручень на перерахування коштів, останній з яких підписується керівником та головним бухгалтером одержувача коштів і затверджується печаткою, а також реєструється в журналі реєстрації розрахунків.

З метою забезпечення дійового оперативного контролю за порядком виплати компенсацій та допомоги і надання пільг кожне підприємство, установа чи організація подає органу Державного казначейства паспорт даних з кількості потерпілих за категоріями.

Витрати, пов'язані з оплатою особам, застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, листків непрацездатності за період лікування в санаторіях, виплати понад встановлені законодавством розміри допомоги з тимчасової непрацездатності (в тому числі по догляду за хворою дитиною),— провадяться організаціями за рахунок коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням. Зазначені витрати відшкодовуються органам Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідними територіальними органами Державного казначейства.

Відшкодування витрат підприємствам, установам та організаціям на оплату прцівникам перших п'яти днів їхньої тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, понад встановлені законодавством розміри провадиться через територіальні органи Державного-казначейства на підставі поданих розрахунків.

Витрати на виплату підвищеного розміру допомоги по догляду за дитиною, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи, до досягнення нею трирічного віку здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення районних (міських) державних адміністрацій за місцем проживання особи, яка доглядає за дитиною, а з 1.01.2002 р. особам, застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням,— підприємствами, установами та організаціями за місцем основної роботи за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті України на відповідний рік для здійснення заходів, пов'язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом населення, перерахованих відповідними органами Державного казначейства на підставі поданих розрахунків.                                                                       

Відшкодування витрат, пов'язаних з безплатним харчуванням потерпілих дітей у навчальних закладах, провадяться установам, підприємствам, які харчують дітей, через територіальні органи Державного казначейства на підставі поданих розрахунків.

Забезпечення інвалідів автомобілями здійснюється в установленому порядку Міністерством праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Відшкодування пов'язаних з цим витрат провадиться шляхом централізованого перерахування коштів Державним казначейством Фонду соціального захисту інвалідів.

Відшкодування вартості проїзду один раз на рік міжміським транспортом провадиться за пред'явленням проїзних квитків. При цьому компенсація вартості проїзду залізничним транспортом здійснюється відповідно до вартості квитка купейного або плацкартного вагона швидкого поїзду.

Відшкодування витрат, пов'язаних з безоплатним користуванням громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, міським та приміським транспортом, провадиться через територіальні органи Державного казначейства пасажирським автотранспортним підприємствам, трамвайно-тролейбусним, тролейбусним і трамвайним управлінням на місцях, відділам Укрзалізниці, управлінням річкового (водного) транспорту відповідно до окремого порядку, затвердженого наказом МНС.                                                         

Відшкодування витрат, пов'язаних з проведенням доплат і компенсацій, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 7.02.2000 р. № 22 «Про доплати і компенсації особам, які працюють у зоні відчуження і зоні безумовного (обов'язкового) відселення після повного відселення жителів» провадиться через територіальні органи Державного казначейства підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють обов'язкові заходи чи виконують роботи у зазначених зонах у межах Комплексної програми обов'язкових заходів (робіт) щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у зоні відчуження і зоні безумовного (обов'язкового) відселення, затвердженої МНС, та Комплексної програми робіт на об'єкті «Укриття» за рахунок коштів Фонду, передбачених на виплату компенсацій та надання пільг на підставі поданих ними розрахунків, погоджених з Адміністрацією зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення.

Слід сказати, що Кабінет Міністрів України 13.07.2004 р. прийняв постанову «Про підвищення розмірів пенсій, призначених відповідно до частини четвертої ст. 54 Закону». З 1.09.2004 р. пенсії збільшено на 12 відсотків (без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, державної допомоги та сум індексацій).

Як визначається розмір відшкодування втраченого заробітку особам, віднесеним до 2-ї категорії потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС?

Згідно з листом № 009-4082 від 04.12.1996 р. Міністерство праці України та Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи роз'яснюють, що особам, віднесеним до 2-ї категорії потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, передбачено відшкодування у встановленому законодавством порядку втраченого заробітку, який вони мали до ушкодження здоров'я, якщо захворювання або каліцтво, що виникли у зв'язку з виконанням робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, призвели до стійкої втрати професійної працездатності (без встановлення інвалідності), що визначено уповноваженою медичною комісією.

Розмір відшкодування втраченого особами заробітку встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності і середньомісячного заробітку, який вони мали до ушкодження здоров'я.

Середньомісячний заробіток визначається за 12 або за бажанням потерпілого за останні повні 3 календарні місяці роботи, що передували даті встановлення стійкої втрати професійної працездатності в зв'язку з виконанням робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС.

Особам, які на момент встановлення стійкої втрати професійної працездатності не працюють, середньомісячний заробіток для визначення розміру втрати заробітку визначається в установленому вище порядку за останнім місцем роботи.

У випадку підвищення на підприємстві, в організації, установі в період, за який визначається середній заробіток, тарифних ставок (посадових окладів) середня заробітна плата коригується на коефіцієнт підвищення тарифних ставок (посадових окладів) на час встановлення стійкої втрати професійної працездатності.

Утрачений заробіток або його частина виплачується власником потерпілому у повному розмірі, незалежно від одержуваних ним пенсій, заробітку (доходу), стипендій.

Відшкодування власникам цих збитків провадиться за рахунок державного бюджету.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 41/2004