Розрахунок суми земельного податку


Комунальне підприємство має земельну ділянку, що перебуває в постійному користуванні. У 2003 р. підприємство отримало довідку про грошову оцінку землі у відповідних органах земельних ресурсів. Який Розрахунок підприємство повинне подати до відповідних органів державної податкової служби у разі зміни протягом року грошової оцінки землі та в які терміни? Чи потрібно підприємству, подаючи Розрахунок суми земельного податку на 2004 p., засвідчувати в землевпорядних органах довідку про грошову оцінку земельної ділянки?

(КП «ЕКО». Чернігівсько обл.)


Справляння плати за землю здійснюється відповідно до Закону № 2535-ХІІ. Грошова оцінка земельних ділянок провадиться органами Держкомзему України згідно з Методикою № 213.

Підставою для нарахування земельного податку є дані земельного кадастру (ст. 13 Закону № 2535-ХІІ).

Юридичні особи самостійно обчислюють суму земельного податку і щорічно до 1 лютого подають дані до відповідного органу державної податкової служби з розбивкою річної суми земельного податку рівними частками за місяцями за місцезнаходженням земельної ділянки за формою, затвердженою наказом № 434 (ст. 14 Закону № 2535-ХІІ; п. 2 Порядку № 434).

Форма Зведеного розрахунку суми земельного податку, затверджена наказом № 434, діяла до 25.12.2003 р. Починаючи з 25.12.2003 р. діє нова форма податкового розрахунку земельного податку, затверджена наказом № 582.

Відповідно до Порядку № 434 у разі набуття права власності та/або права користування земельною ділянкою протягом року платник земельного податку подає звітний Розрахунок протягом місяця від дня виникнення такого права.

У разі зміни протягом року грошової оцінки землі, функціонального використання землі, іншої зміни чи виявлення помилок, що змінюють суму земельного податку за звітний(і) місяць(і), платник податку подає новий звітний Розрахунок з виправленими показниками за такий(і) звітний(і) місяць(і) у терміни, встановлені пп. «а» пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181-ІІІ, без застосування штрафів, встановлених п. 17.2 ст. 17 цього Закону.

Зміна розміру грошової оцінки землі повинна підтверджуватися відповідними землевпорядними органами. Якщо протягом року у платника податку не відбувалося будь-яких змін, то, подаючи щорічний Розрахунок суми земельного податку на наступний рік, він повинен засвідчити у відповідних землевпорядних органах довідку про грошову оцінку земельної ділянки.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України: Володимира ГОРОХОВА - заступника начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів — начальника відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів та Віктора ФІНАШКА - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 / 2004