На які виплати має право молодий спеціаліст Київського національного лінгвістичного університету, направлений на роботу в школу до м. Кривого Рога? Чи може бути встановлено якусь доплату за диплом з відзнакою?

Є.Альохіна, м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл.

Відповідь.

Кабінет Міністрів України постановою від 22.08.96 р. №992 затвердив Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, яких готують за державним замовленням. Згідно з цим Порядком випускник ВНЗ вважається протягом трьох років молодим фахівцем, якщо він має диплом з кваліфікацією фахівця з вищою освітою і працевлаштований на підставі направлення на роботу (п.2 Порядку).

Працевлаштування згідно з направленням до конкретної установи (закладу) є умовою для набуття статусу молодого фахівця саме в цій установі (закладі).

Молодим фахівцям, направленим на роботу після закінчення ВНЗ, надається відпустка тривалістю 30 календарних днів. Згідно з п.24 Порядку за час відпустки молодим фахівцям виплачується допомога в розмірі місячної стипендії за рахунок замовника (працедавця).

Випускникам, котрі закінчили ВНЗ з відзнакою, за рішенням замовника (працедавця) може встановлюватися вища заробітна плата в межах схем посадових окладів (п.31 Порядку).

Випускники, направлені на роботу до іншої місцевості, а також члени їхніх сімей забезпечуються житлом згідно із законодавством (п.32 Порядку, ст.120 КЗпП).

Випускники, котрих не було забезпечено житлом згідно з угодою про навчання і котрі продовжують працювати за призначенням після визначеного терміну, мають право на позачергове одержання житла незалежно від терміну роботи за цим призначенням (п.32 Порядку).

За випускниками, направленими на роботу до іншої місцевості, житло за попереднім місцем проживання зберігається згідно із законодавством (п.ЗЗ Порядку).

Згідно зі ст.120 КЗпП працівники мають право на відшкодування витрат і одержання інших компенсацій у зв'язку з прийняттям або направленням на роботу до іншої місцевості.

Гарантії і компенсації особам у разі переїзду їх до іншої місцевості у зв'язку з направленням на роботу в порядку розподілу після закінчення навчального закладу встановлюються законодавством (ч.4 ст.120 КЗпП).

Цим законодавством є постанова Кабінету Міністрів України від 02.03.98 р. №255 "Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість", за якою в разі переїзду осіб до іншої місцевості у зв'язку з направленням їх на роботу в порядку розподілу після закінчення ВНЗ виплачуються суми компенсації і надаються такі гарантії:

Особам, котрі закінчили ВНЗ і направлені на роботу в порядку розподілу за місцем знаходження навчального закладу, де вони навчалися, одноразова допомога виплачується, якщо вони до навчання постійно жили в іншій місцевості (п.2 постанови).

Усі витрати на виплату сум компенсації несе та установа, до якої направляється працівник (п.4 постанови).

Особам, котрі в порядку розподілу направляються на роботу до іншої місцевості, і членам їхніх сімей установи, а у випадках, передбачених законодавством, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані позачергово надати житлове приміщення (п.6 постанови).

На листи наших дописувачів відповідають фахівці управлінь освіти і науки обласних державних адміністрацій

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад