Якими мають бути нині ставки заробітної плати помічників вихователів і нянь ясельних груп; тривалість відпусток? Чи надають їм додаткові відпустки за прибирання туалетів? Чи мають вони якісь пільги щодо оплати відпусток, якщо часто хворіють, оскільки деякі є інвалідами НІ групи?
О.Пірко, м.Новояворівськ Львівської обл.

Відповідь. За наказом Міністерства освіти і науки України від 08.09.2004 р. №712 посадовий оклад (ставка заробітної плати) помічника вихователя становить 253 грн., а за наказом Міністерства охорони здоров'я України від 10.09.2004 р. №202-452 посадовий оклад (ставка заробітної плати) няні — 235 грн.

Відповідно до Закону України "Про відпустки" тривалість щорічної відпустки має бути не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. Додаткова відпустка за прибирання туалетів і використання хлорних розчинів не надається. За ст.19 цього Закону жінці, яка працює і має двох або більше дітей до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, надається щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю сім календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (от.73 КЗпП України).

Відповідно до листа Міністерства праці та соціальної політики України від 09.06.2004 р. №18-311-1 під час обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки враховується й допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці управлінь освіти і науки обласних державних адміністрацій

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад