Верховна Рада України 17 червня ш 2004 р. ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" (набрав чинності з 1 липня 2004 р.). За цим Законом категорії осіб, яким надаються пільги з оплати житлово-комунальних послуг за рахунок коштів державного бюджету, розширено.

Коли ми звернулися до житлово-комунальних організацій міста для оформлення пільги як сім'я працівника міліції, звільненого за вислугою років на пенсію, нам відмовили. Як можна добитися справедливості, щоб житлово-комунальні організації оформили належну нам пільгу з оплати послуг?

В. Тодосіенко, м. Світловодськ Кіровоградської обл.

Відповідь. Згідно зі ст.22 Закону України "Про міліцію" працівникам міліції та членам їхніх сімей надається 50%-ва знижка з оплати житлової площі, комунальних послуг, а також палива.

За працівниками міліції, звільненими зі служби за віком, хворобою або вислугою років, зберігається право на пільги за цим Законом.

Відповідно до чинного законодавства в Україні втрати підприємств, що надають послуги з пільговою оплатою деяким категоріям осіб, які мають право на пільги, можуть покриватися за рахунок державного і місцевих бюджетів.

За ст.23 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" місцеві державні адміністрації реалізують державну політику щодо соціального забезпечення та соціального захисту соціально незахище-них громадян — пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних, дітей-сиріт, одиноких матерів, багатодітних сімей, інших громадян, які через недостатню матеріальну забезпеченість потребують допомоги та соціальної підтримки з боку держави.

Крім того, місцеві державні адміністрації зобов'язані сприяти громадським, релігійним організаціям, благодійним фондам, окремим громадянам у наданні допомоги соціально незахищеним громадянам, а також мають сприяти розвиткові їхнього соціального забезпечення, правильному і своєчасному призначенню і виплаті державних пенсій та допомоги, наданню адресної соціальної допомоги та підтримки, призначенню і виплаті цільової грошової допомоги, інших компенсаційних заходів соціального захисту.

Законом "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" розширено коло осіб, яким надаватимуться в поточному році пільги з оплати житлово-комунальних послуг за рахунок коштів державного бюджету. Отже, пільги звільненим за віком, хворобою або вислугою років працівникам міліції надаватимуть за рахунок коштів, урахованих у складі субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

Цей Закон набирає чинності з дня опублікування, крім кількох положень, що набрали чинності з 1 січня 2004 р.

За ст.94 Конституції України закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше від дня його опублікування.

Закон "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" вперше опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" 1 липня 2004 р. (№121). Оскільки в 2004 р. чинність Закону України "Про міліцію" щодо надання пільг звільненим із служби в правоохоронних органах особам не призупинялась, такі пільги мали надаватися протягом усього року, але за рахунок коштів державного бюджету — з 1 липня 2004 р.

Згідно із Законом "Про Державний бюджет України на 2004 рік" (ст.79) до членів сім'ї пільговика в разі надання пільг належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства І та II груп або інвалідами І групи; особа, яка живе разом з інвалідом війни І групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває в шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням громадянина, котрий має право на пільги, і живе разом з ним.

Органам виконавчої влади і місцевого самоврядування надано право призначати житлові субсидії особам, які згідно із законодавством мають забезпечуватися безоплатним житлом, опаленням і освітленням, за умови відмови їх від користування названими пільгами.

В.ФРОЛЄНКО, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад