Чи зараховується в 1,5 розмірі час щ роботи в районах Крайньої Півночі в 70-х рр., якщо строковий трудовий договір не укладався?

Мій чоловік працював на пільгових роботах за Списком №2 три роки. В 1974 р. його було призвано на військову службу старшим лейтенантом (два роки), через 1,5 місяця після демобілізації влаштувався на роботу інженером. Служба проходила в районах, прирівняних до районів Крайньої Півночі. Чи зараховується час військової служби до пільгового стажу? Чи рахується цей період у пільговому обчисленні — за 1,5 року?

Л.Шруб, М.Дніпропетровськ

Відповідь. Згідно з Інструкцією про порядок надання пільг особам, які Працювали в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до них, затвердженою постановою Держ-компраці і Президії ВЦРПС від 16.12.67 р. №530/П-28, пільги щодо обчислення стажу роботи в 1,5 розмірі поширювались на осіб, які прибули в райони Крайньої Півночі і райони, прирівняні до них, з інших місцевостей (включаючи осіб, які прибули з власної ініціативи), за умови укладення ними трудових договорів на період не менш як три роки, а на островах Північного Льодовитого океану — на два роки.

Відповідно до постанови Ради Міністрів СРСР від 25.03.68 р. №181 солдатам, матросам, сержантам, старшинам і військовим будівельникам, які проходили військову службу в районах Крайньої Півночі і районах, прирівняних до Крайньої Півночі, і звільнилися з військової служби, починаючи з 1968 р., час їхньої дійсної військової служби (служби у військово-будівельних загонах) у цих районах зараховується до стажу в пільговому обчисленні, якщо їх не пізніше трьох місяців після звільнення з військової служби було прийнято на роботу в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до них.

Як випливає з листа, жодних із зазначених вимог ні допи-сувачка, ні її чоловік не мають, тому на періоди їхньої роботи і служби не поширюються пільги, передбачені для працівників Крайньої Півночі та районів, прирівняних до них.

Щодо зарахування часу військової служби до пільгового стажу, то відповідно до Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особам, які працювали на роботах із шкідливими і важкими умовами праці та мали або матимуть право на пенсію відповідно до ст.100 Закону "Про пенсійне забезпечення", пенсії призначаються за нормами цього Закону, виходячи з вимог щодо віку й стажу, встановлених раніше чинним законодавством.

Законодавством, чинним до 1 січня 1992 р., було передбачено, що під час призначення пенсій на пільгових умовах або в пільгових розмірах служба в складі Збройних сил СРСР прирівнювалась за вибором особи, яка звернулась за пенсією, до роботи, що передувала службі, або до роботи, що слідувала за нею (п.109 Положення про порядок призначення і виплати державних пенсій, затверджене постановою Ради Міністрів СРСР від 03.08.72 р. №590 (з подальшими змінами і доповненнями). При цьому служба в Збройних силах СРСР зараховувалась до пільгового стажу в розмірі, що не перевищує наявного стажу роботи, котрий дає право на пільгову пенсію і в пільгових розмірах.

Отже, за викладених у запитанні обставин час служби чоловіка дописувачки зараховується до пільгового стажу. Проте для призначення пільгової пенсії за Списком №2 чоловікові потрібно мати не менш як 12 років 6 місяців роботи на роботах, передбачених відповідними списками (в наведеному випадку — Списком №2 виробництв, цехів, професій і посад, робота в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.56 р. №1173). Для зниження пенсійного віку потрібно мати не менш як половину потрібного пільгового стажу, зокрема, чоловікам 6 років 3 місяці.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад