У 1980—1982 рр. перебував на військовій службі в Афганістані. Як зараховується цей період до трудового стажу — один рік за три роки чи один рік за два роки?

В. Пилипенко, м. Канів Черкаської обл.

Відповідь.

Згідно зі ст.24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше чинним законодавством.

За ст.57 Закону України "Про пенсійне забезпечення" військова служба в складі діючої армії в період бойових дій, у тому числі в разі виконання інтернаціонального обов'язку, зараховується до стажу роботи на пільгових умовах у порядку, встановленому для обчислення термінів цієї служби під час призначення пенсій за вислугу років військовослужбовцям.

Пунктом 6 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. №637, військова служба в складі діючої армії в період бойових дій, у тому числі під час виконання інтернаціонального обов'язку, зараховується до трудового стажу на підставі довідок військових комісарів, що видаються в порядку, встановленому Міноборони.

Цим Порядком затверджено також форму довідки, що видається військкоматами, де зазначено періоди служби в діючій армії і те, що вони зараховуються на пільгових умовах — один місяць служби за три місяці.           

Отже, для зарахування часу військової служби в Афганістані в потрійному розмірі дописувачеві потрібно звернутися до військкомату за відповідною довідкою.

За відсутності такої довідки період військової служби дописувача буде зараховано до стажу роботи на умовах, передбачених ст.59 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за якою служба, крім військової служби, передбаченої ст.57 цього Закону, в роки Великої Вітчизняної війни та інші періоди ведення бойових дій, зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад