Чому нині не зараховують до стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, період строкової служби в Збройних силах?

В.Гнєзділов, м. Тернівка Дніпропетровської обл.

Відповідь. Згідно з п.4 ст.24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до трудового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше чинним законодавством.

Статтею 100 Закону України "Про пенсійне забезпечення" визначено право на пільгове пенсійне забезпечення особам, які мають на день набрання чинності цим Законом стаж на роботах, що давали право на пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Згідно з п.109 Положення про порядок призначення та виплати державних пенсій, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 3 серпня 1972 р. у разі призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах, служба в складі Збройних сил СРСР і перебування в партизанських загонах, служба в військах і органах ВНК, ОДПУ, НКВС, НКДБ, МДБ, Комітету державної безпеки СРСР, Міністерства охорони громадського порядку СРСР, міністерств охорони громадського порядку союзних республік, Міністерства внутрішніх справ СРСР, міністерств внутрішніх справ союзних республік, служба в органах міліції прирівнюється за вибором особи, яка звертається за пенсією, до роботи, що передувала службі чи безпосередньо слідувала за нею. Служба в цих органах враховується тривалістю, що не перевищує наявного стажу роботи, котрий дає право на пенсію на пільгових умовах чи в пільгових розмірах.

За ст.56 Закону "Про пенсійне забезпечення" військова служба зараховується лише до стажу роботи, що дає право на трудову пенсію.

Питання зарахування часу перебування на військовій службі до загального стажу і стажу роботи за спеціальністю під час призначення пенсії за вислугу років, а також до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах, після набрання чинності Законом "Про пенсійне забезпечення" було врегульовано роз'ясненням Міністерства соціального захисту населення України від 26.03.93 р. №2.

Це роз'яснення втратило чинність на підставі наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 29.04.2003 р. №108 (зареєстровано в Міністерстві юстиції від 21.05.2003 р. за №384/7705). З огляду на викладене та за п.4 ст.24 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в разі призначення пенсії за цим Законом потрібно виходити з такого:

Пільговий стаж дописувача обчислюється станом на 28 червня 2004 р. Отже, час перебування на військовій службі не зараховується до пільгового стажу роботи.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці головних управлінь Пенсійного фонду України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад