Відпрацював у школі понад 25 —кроків (з них два роки — служба в армії), подав документи на призначення пенсії за вислугу років і звільнився з роботи. Через шість місяців у пенсійному фонді мене поінформували, що є якась постанова, за якою з 1 січня 2004 р. час служби в армії в педагогічному стажі не враховується. Нині я без пенсії і без роботи. Як бути? В.Корнійчук, м. Кузнєцовськ Рівненської обл.

Відповідь.

Згідно з п."е" ст.55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров'я та соціального захисту призначаються за наявності спеціального стажу роботи не менш як 25 років за переліком посад, що затверджується Кабінетом Міністрів України. Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. №909 (із змінами за постановою Кабінету Міністрів №1436).

Для зарахування періоду військової служби з 11 листопада 1978 до 10 листопада 1980 р. до спеціального стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, немає законних підстав, оскільки це не передбачено чинним законодавством.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці головних управлінь Пенсійного фонду України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад