Чи обкладається податком з доходів фізичних осіб забезпечення спортсменів безоплатним харчуванням? Чи потрібно документальне підтвердження, щоб ці суми не обкладалися податком з доходів фізичних осіб?

Н.Губанова, М.Хмельницький

Відповідь. За пп.2.9 "б" п.4.2 ст.4 Закону України від 22.05.2003 р. №889-ІV"Про податок з доходів фізичних осіб" до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку включається вартість майна та харчування, безоплатно одержаного платником податку, крім випадків, визначених пп.5.4.1 п.5.4 ст.5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", за яким до валових витрат платника податку — юридичної особи включаються, зокрема, витрати на забезпечення найманих працівників продуктами спеціального харчування за переліком, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Підпунктом 4.3.14 ст.4 Закону №889-ІV установлено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку з доходів фізичних осіб не включається, зокрема вартість безоплатного харчування, за переліком, установлюваним щороку постановою Кабінету Міністрів України до подання проекту держбюджету на наступний рік. Якщо таку постанову не ухвалено в зазначений термін, залишаються чинними норми постанови, ухваленої для попереднього року (років). Відповідно до наказу Державного комітету України з фізичної культури і спорту від 06.05.98 р. №917, розробленого на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 06.02.92 р. №63 "Про впорядкування фінансування та матеріального забезпечення у галузі спорту", було затверджено Норми витрат на проведення спортивних змагань та навчально-тренувальних зборів та Положення про порядок забезпечення додатковим спеціальним харчуванням окремих категорій спортсменів у межах України. На учасників спортивних заходів можуть поширюватися норми, встановлені ст.4 Закону (пп.4.2.9 "б" п.4.2, пп.4.3.14 та 4.3.2 п.4.3) щодо забезпечення безоплатним харчуванням (замість добових), медико-відновлювальними засобами та спортивним одягом у межах визначених норм (лист ДПА України від 02.03.2004 р. №1951/5/17-3116). Для спортивних заходів відповідно до загального положення Норм витрат потрібно мати затверджені календарний план спортивних заходів; кошторис; наказ, де зазначено список осіб, які беруть участь у заході.

Потреба витрат на додаткове спеціальне харчування для включення їх до кошторисів на проведення змагань і навчально-тренувальних зборів визначається на підставі затверджених індивідуальних річних планів тренувань, навчального плану тренера на навчально-тренувальному зборі та положень про змагання (примітка до Положення).

Відповідно до п.5.1 Норм витрат учасникам спортивних заходів за наявності підтвердних документів відшкодовуються витрати на проживання, виплату добових у дорозі, проїзд (включаючи перевезення багажу) та інші витрати згідно з чинним законодавством.

Отже, вартість харчування безоплатно виданого спортсменам у межах передбачених Нормами витрат та Положення замість добових не є об'єктом обкладення податком з доходів фізичних осіб за наявності підтвердних документів. Якщо ці норми перевищують установлені, сума перевищення буде об'єктом обкладення податком з доходів фізичних осіб.

На листи наших дописувачів відповідає начальник відділу Державної податкової інспекції Подільського району м. Києва Л.КРАСНОКУТСЬКА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад