Чи включається до об'єкта обкладення податком з доходів фізичних осіб вартість путівок, наданих безкоштовно або із знижкою професійною спілкою членам профспілки та їхнім дітям до 18 років, якщо путівки придбано за рахунок членських внесків, а також за рахунок інших джерел профспілки (в тому числі за кошти, перераховані підприємством), а також путівки, надані підприємством (з частковою оплатою)?

С.Ткач, м. Червоноград Львівської обл.

Відповідь. Згідно з пп.4.3.24 Закону України від 22.05.2003 р. №889-І\/ "Про податок з доходів фізичних осіб" не підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безоплатно або із знижкою (в розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески такого платника податку — члена такої професійної спілки, створеної за законодавством України. Отже, аби вартість путівок не підлягала оподаткуванню, має бути додержано таких умов:

Вартість путівок, що надаються громадянам за умов інших, ніж зазначено в пп.4.3.24 п.4.3 ст.4 цього Закону, підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах. На цю пільгу мають право лише профспілки, зареєстровані як неприбуткові організації.

Відповідно до п.4.3 ст.4 доходи, що не включаються до складу місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку, в тому числі доходи у вигляді безкоштовно або зі знижкою виданої путівки профспілкою (за дотримання перелічених вище умов), не підлягають відображенню в його річній податковій декларації.

За п.9 ст. 14 Закону України від 15.09.99 р. №1045-ХІ\/ "Про професійні . спілки, їх права та гарантії діяльності" (із змінами і доповненнями) в статуті (положенні) профспілки має бути передбачено, зокрема, джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання. Перелік статей витрат профспілкових організацій щороку затверджується їхними кошторисами. Від імені членів профспілки коштами, .іншим майном профспілок, їхніх об'єднань, що належить їм на праві власності, розпоряджаються виборні органи профспілки або об'єднання, створені відповідно до їхнього статуту чи положення (загальні збори, конференції, з'їзди тощо). За ст.34 Закону №1045 профспілки мають у власності кошти та інше майно, потрібне для їхньої статутної діяльності. Крім членських внесків профспілки можуть одержувати доходи у вигляді відсотків, нарахованих банком на залишки грошових коштів на поточному рахунку, відрахувань коштів підприємств, установ, організацій на культурно-масову, фізкультурну й оздоровчу роботу, безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань громадян, підприємств, установ та організацій, органів державної влади або органів місцевого самоврядування, пасивних доходів та на інших підставах, не заборонених законодавством.

Отже, якщо путівки закуплено за рахунок членських внесків та інших джерел профспілкової організації, в тому числі на суми коштів, одержаних від підприємства як добровільні пожертвування, то їхнє передавання безкоштовно чи із знижкою членам профспілки за додержання зазначених вище умов не буде об'єктом обкладення податком з доходів фізичних осіб.

Вартість путівок, наданих працівникам та членам їхніх сімей за рахунок коштів підприємств (у сумі, що не компенсується працівниками), включається до складу їхнього загального місячного або річного оподатковуваного доходу та обкладається податком з доходів фізичних осіб за ставкою 13% (лист ДПА України від 24.02.2004 р. №72/2/17-3110). При цьому згідно з п.3.4 ст.З Закону №889 у разі нарахування доходів у будь-яких негрошових формах (у тому числі вартості путівок) об'єкт оподаткування обчислюється як вартість такого нарахування, визначена за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, що розраховується за формулою: К=100 : (100 - Сп), де Сп — ставка податку, встановлена для цих доходів на момент такого нарахування. Вартість цього нарахування визначається зі звичайної ціни путівки, збільшеної на величину ПДВ, якщо особа, котра робить таке нарахування, є платником ПДВ.

Якщо надання працівникам путівок зафіксовано в колективному договорі в розділі "Оплата праці", дохід у вигляді вартості путівки в частині, що не компенсується працівниками, класифікується відповідноідо пп.4.2.1 ст.4 Закону, як інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку згідно з умовами трудового або цивільно-правового договору. В такому разі ця сума буде базою для нарахування й утримання внесків до соціальних фондів. Якщо ж у колективному до-, говорі не передбачено надання путівок, їхня вартість у частині, що не компенсується працівником, на підставі пп.4.2.9 "є" ст.4 Закону розглядається як додаткове благо. В наведеному випадку така сума не є базою для нарахування і утримання внесків до соціальних фондів, оскільки не належить до витрат на оплату праці. Вартість путівки в частині, що не компенсується працівником, є доходом, виплачуваним йому в негрошовій формі. Тому відповідно до пп.8.1.4 ст.8 цього Закону податок з такого виплаченого доходу сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати.

На листи наших дописувачів відповідає начальник відділу Державної податкової інспекції Подільського району м. Києва Л.КРАСНОКУТСЬКА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад