Чи утримується податок з доходів фізичних осіб із суми відшкодування шкоди, заподіяної на виробництві у зв'язку з утратою годувальника, в тому числі, якщо в березні 2004 р. зроблено їх перерахунок за 2002—2003 рр. ?

Л. Систерова, м. Марганець Дніпропетровської обл.

Відповідь. Згідно зі ст.9 Закону України від 14.10.92 р. №2694-ХІІ "Про охорону праці" (із змінами і доповненнями) шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі смерті працівника відшкодовує Фонд соціального страхування від нещасних випадків відповідно до Закону України від 23.09.99 р. №1105-ХІ\/ "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

За ст.21 Закону №1105-ХІV у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний у встановленому законодавством порядку своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні, зокрема, пенсію у зв'язку з утратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Відповідно до ст.28 цього Закону страховими виплатами є грошові суми, які згідно зі ст.21 цього Закону Фонд соціального страхування від нещасних випадків виплачує застрахованому чи особам, які мають на це право в разі настання страхового випадку.

Суми страхових виплат потерпілим та особам, які мають на них, право, оподатковуються згідно із законодавством. Зокрема, оподаткування доходів фізичних осіб регламентується Законом України від 22.05.2003 р. №889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб", що набрав чинності з 1 січня 2004 р. У разі вирішення питання, зазначеного в запитанні, слід керуватися пп:4.3.1 п.4.3 ст.4 цього Закону, за яким до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включаються (і не підлягають відображенню в його річній податковій декларації) такі доходи, як сума державної адресної допомоги, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій, винагород та страхових виплат, які одержує платник податку відповідно з бюджетів (державного або місцевих), Пенсійного фонду України та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Норма цього підпункту не поширюється на виплати заробітної плати; виплати, пов'язані з тимчасовою втратою працездатності; регресні виплати.

Отже, якщо суми відшкодування шкоди у зв'язку із утратою годувальника виплачують підприємства, такі суми підлягають кінцевому оподаткуванню під час виплати за ставкою 13%, а з 1 січня 2007 р. — за ставкою 15%.

Щодо перерахунку сум відшкодування, який було зроблено в березні 2004 р;, то відповідно до п.22.6 ст.22 Закону №889-І\/доходи, нараховані на користь платників податку за податкові періо-дидо 1 січня 2004 р., оподатковуються за нормами, чинними на момент такого нарахування, незалежно від термінів їхньої фактичної виплати, але не пізніше 1 січня 2005 р. Тобто, якщо доходи нараховано в 2004 р., їх оподатковують за нормами Закону №889-ІV.

Роз'яснює старший державний податковий інспектор Державної податкової інспекції у Деснянському районі м. Києва Г.МУДРИК

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад