Відображення у звітності суми сплати єдиного податку


Юридична особа — платник єдиного податку за ставкою 10%. Чи необхідно відображати суму сплати єдиного податку в Книзі обліку доходів і витрат у графі 7 «Загальна сума витрат, здійснених у зв'язку з веденням господарської діяльності»?

(ВАТ «СПК Меридіан», м. Київ)


Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затверджено наказом № 554.

Пунктом 7 зазначеного Порядку визначено, що у графі 7 «Загальна сума витрат, здійснених у зв'язку з веденням господарської діяльності» відображається фактична сума витрат, проведених з розрахункового (поточного) рахунку та каси підприємства, у зв'язку з продажем продукції (товарів, робіт, послуг), здійсненням фінансових операцій, а також від іншої діяльності.

Розрахунок про сплату ПДВ здійснюється за формою і в порядку, визначеними для податкової декларації з ПДВ, затвердженої наказом № 166.

Форма Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою та Порядок його складання затверджено наказом №98.

Пунктом 6 зазначеного Порядку визначено, що у рядку 5 «Сума єдиного податку за ставкою ()» відображається сума єдиного податку, яку необхідно сплатити не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітним (податковим) періодом.

Під господарською діяльністю слід розуміти діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямовану на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва — підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність) (п. 1 та п. 2 ст. З Господарського кодексу).

Враховуючи те, що сума єдиного податку є розрахунковою та не відноситься до поняття господарської діяльності, вона не відображається у графі 7 «Загальна сума витрат, здійснених у зв'язку з веденням господарської діяльності» Книги обліку доходів і витрат.

Віра ЦВЄТКОВА, заступник начальника управління податку на прибуток та податкових платежів — начальник відділу спеціальних режимів оподаткування Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004