Відвантаження товарів і перетин ними кордону здійснено у різних звітних періодах


Підприємство здійснює експорт товарів. Відвантаження товару відбулося 30 січня, але печатку митниці про перетин кордону цією продукцією поставлено 2 лютого. Чи виникають податкові зобов'язання за ставкою 20% за цією операцією у січні? Якщо так, то у лютому підприємство має провести коригування податкових зобов'язань, нарахованих у січні?

(ВАТ «Бердичівський зовод «Прогрес», м. Бердичів)


Операції з поставки товарів, що були вивезені (експортовані) платником податку за межі митної території України, обкладаються ПДВ за нульовою ставкою (пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР). Нагадуємо, що товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України в разі, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою вантажною митною декларацією (ВМД) в порядку, визначеному постановою № 243 та наказом № 163/121, а саме: на п'ятому основному аркуші ВМД має бути відмітка про те, що задекларовані товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі із засвідченням цієї відмітки гербовою печаткою та підписом відповідальної посадової особи митних органів.

У разі якщо за експортним контрактом з нерезидентом продукція у звітному періоді відвантажується під митним контролем до місця формування експортних вантажів для наступного відправлення за кордон, але не вивозиться за межі митних кордонів України, податкові зобов'язання у платників-екс-портерів у цьому звітному періоді не виникають ні за якою ставкою — ні 0%, ні 20%.

Лише після фактичного перетину товаром митного кордону України (у даному випадку — лютий поточного року) зазначений платник-експортер визначає податкові зобов'язання, до яких застосовується нульова ставка ПДВ.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб

ДПА України: Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту; Людмили КОСМІНОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ; Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування; Алли КОНОНОВОІ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ; Галини РЯБЕНЧЕНКО — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004