Проведення розрахунків за отримані транспортні послуги


Підприємство експортує продукцію в Литву. Для її відправлення наймає транспорт із Білорусі. Чи дозволяється йому проводити розрахунки готівкою у гривнях за отримані транспортні послуги?

(СП «ЕКОМА», смт Маневичі. Волинська обл.)


Відповідно до ст. 7 Декрету № 1 5-93 у розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки.

Здійснення розрахунків між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту у валюті України дозволяється за умови одержання індивідуальної ліцензії Нацбанку України.

Разом з тим відповідно до інструктивного листа № 19029/730 положення ст. 7 Декрету № 1 5-93 щодо використання у розрахунках між резидентами і нерезидентами іноземної валюти не поширюється на розрахунки з резидентами країн зони функціонування рубля (за виключенням Естонії), які можуть здійснюватися і в українських карбованцях, якщо це передбачено контрактами.

Враховуючи зазначене, у разі якщо умовами зовнішньоекономічного контракту передбачено проведення розрахунків між резидентом України та резидентом країн зони функціонування рубля за надані послуги в національній валюті України, то така операція не потребує індивідуальної ліцензії Нацбанку України. При цьому такі розрахунки повинні здійснюватися лише через уповноважені банки.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Алли ПУШКІНОЇ — начальника управління валютного контролю Департаменту контрольно-перевірочної роботи ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004