Використання наркотичних лікарських засобів


Лікувально-профілактичний заклад, що має ліцензію на здійснення медичної практики, використовує наркотичні лікарські засоби. Чи необхідно йому отримувати додаткову ліцензію на використання наркотичних лікарських засобів?


Закон № 1775-ІІІ визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Держкомітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, який відповідно до ст. 5 Закону № 1775-111 є спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування, з порушеного питання листом № 3833 роз'яснив, що відповідно до п. 23 ст. 9 Закону № 1775-ІІІ ліцензуванню підлягає господарська діяльність з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Згідно зі ст. 4 Закону № 698-ХІІ діяльність, пов'язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, здійснюється відповідно до Закону № 60/95-BР

Відповідно до ст. 10 цього Закону лікувально-профілактичні заклади та установи всіх форм власності здійснюють діяльність, пов'язану з придбанням, перевезенням, зберіганням, відпуском, використанням наркотичних засобів, психотропних речовин, включених до таблиць II і III Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та прекурсорів, включених до таблиці IV Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 3 Порядку № 58 визначено, що:

Пунктом 11 Порядку № 58 визначено, що господарську діяльність, пов'язану з перевезенням, зберіганням, придбанням, відпуском, ввезенням на митну територію України, вивезенням за межі її митної території, визначених наказом Міністерства охорони здоров'я України наркотичних(психотропних)комбінованих лікарських засобів, дозволяється провадити підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності без наявності ліцензії на право провадження зазначеної діяльності на підставі ліцензії на право провадження медичної практики або оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами відповідно до напрямів діяльності.

Таким чином, лікувально-профілактичні заклади, що мають ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики, в разі використання визначених наказом Міністерства охорони здоров'я України наркотичних (психотропних) комбінованих лікарських засобів, не повинні отримувати додаткову ліцензію на здійснення господарської діяльності з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Володимира ГОРОХОВА - заступника начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів — начальника відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів та Наталіїі ЯРУГИ - головного державного податкового інспектора відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004