Навчання іноземним мовам


Чи необхідно отримувати ліцензію для надання послуг з оволодіння навичками спілкування іноземними мовами, та які установи мають право на здійснення такої діяльності?

(С. Головець, м. Львів)


Відповідно до а. 2 Закону № 1775-ІІІ ліцензування у сфері освіти здійснюється згідно з законами, що регулюють відносини у цій сфері, тобто законами: № 1060-ХІІ; № 2984-ІІІ; № 103/98-ВР; № 651-XIV; № 2628-111; № 1841-111. Зазначені закони спрямовані на врегулювання суспільних відносин у сфері навчання, виховання, професійної підготовки громадян України.

Ліцензування освітніх послуг є процедурою проведення ліцензійної експертизи, прийняття рішень, їх оформлення, видачі, переоформлення ліцензій, видачі їх дублікатів, а також прийняття рішень про обмеження діяльності суб'єктів у сфері освіти.

Єдині вимоги до ліцензування освітніх послуг встановлено Порядком № 1380, п. З якого визначено, що ліцензуванню підлягають послуги у сферах освіти: дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої.

Зокрема, у сфері дошкільної освіти ліцензуванню підлягає розвиток, виховання, навчання дітей дошкільного віку; у сфері позашкільної освіти — навчання за гуманітарним напрямом; у сфері професійно-технічної освіти — курсове професійно-технічне навчання, первинна професійна підготовка.

Юридичні особи (далі — навчальні заклади) та фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності розпочинають діяльність з надання послуг, зазначених у п. З цього Порядку, після отримання відповідної ліцензії а відокремлені структурні підрозділи (філії, представництва тощо) — після проведення ліцензування (внесення їх до ліцензії навчального закладу).

Ліцензування підприємств, установ та організацій, що надають послуги у сфері професійно-технічної освіти, проводиться з урахуванням специфіки навчання та за умови видачі особам, що навчаються, документа про освіту державного зразка.

Отже, установа, що має намір проводити діяльність з надання послуг з оволодіння навичками спілкування іноземними мовами, повинна мати ліцензію на здійснення діяльності, пов'язаної з наданням послуг з одержання освіти і підготовкою фахівців різних рівнів кваліфікації, яка видається навчальним закладам (ст. 18 Закону № 1060-ХІІ).

Навчальні заклади створюються органами державної виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, громадянами відповідно до соціально-економічних, національних, культурно-освітніх потреб у них за наявності необхідної матеріально-технічної, науково-методичної бази, педагогічних кадрів (п. 1 ст. 18 Закону № 1060-ХІІ).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Володимира ГОРОХОВА - заступника начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів — начальника відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів та Наталіїі ЯРУГИ - головного державного податкового інспектора відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004