Виплата заробітної плати в негрошовій формі


Чи підлягає списанню податковий борг, а також нараховані на нього суми пені, якщо такий борг винику зв'язкуз виплатою заробітної плати в натуральній формі?

(ВАТ «Кам'янець-Подільсьнсільмаш»)


Законом України № 1127-IV доповнено ст. 18 Закону №2181-ІІІ пунктом 18.3. Зазначена норма передбачає здійснення списання і розстрочення податкового боргу, пов'язаного з виплатою заробітної плати негрошовою формою розрахунків, шляхом взаємозаліку заборгованості по позиках та/або товарному кредиту.

При цьому списанню підлягає податковий борг, що виник у зв'язку з погашенням (виплатою) кредиторської заборгованості по заробітній платі, яка рахувалася за даними бухгалтерського обліку платника податків станом на 31 грудня 1999 p., шляхом взаємозаліку дебіторської заборгованості по позиках або товарному кредиту, згідно з бухгалтерським обліком за працівниками платників податків.

Порядок проведення органами Пенсійного фонду України списання та розстрочення податкового боргу, пов'язаного з виплатою заробітної плати негрошовою формою розрахунків, затверджено постановою № 15-4.

Пунктом 7 зазначеного Порядку зокрема встановлено, що списанню не підлягає податковий борг, а також нараховані на нього суми пені, якщо такий борг виник у зв'язку з виплатою заробітної плати в натуральній формі.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Людмили ПОЛЬОВИЙ- начальника відділу по роботі з платниками обов'язкових платежів до Пенсійного фонду управління надходження доходів Фонду

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004