Працюю в бібліотеці вищого навчального закладу дев'ять років на посаді бібліотекаря категорії І, бібліотечний стаж становить 16 років, фахова освіта — середня спеціальна. Чи маю право претендувати на посаду завідуючої філією бібліотеки? Чи має пріоритети людина з вищою освітою, але без стажу роботи?

М. Боженко, м. Біла Церква Київської обл.

Відповідь. Кваліфікаційні вимоги для бібліотечних працівників визначено наказом Мінкультури від 19.04.2001 р. №204 відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск 81 "Культура та мистецтво", затвердженого наказом Міністерства культури і мистецтв України від 14.04.2000 р. №168. У названому Випуску зазначено, що порядок застосування характеристик, присвоєння і підвищення розрядів, внесення змін і доповнень до випуску наведено в Загальних положеннях Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, наведених у випуску 01 ДКХП.

Відповідно до п.18 Загальних положень Випуску 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства тіраці та соціальної політики від 16.02.98 р. №24, осіб, які не мають професійної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід і якісно та в повному обсязі виконують доручені роботи, у виняткових випадках може бути зараховано (призначено) на відповідні роботи (посади).

На запитання наших читачів відповідає заступник начальника управління — начальник відділу оплати праці управління з питань оплати праці та бюджетних програм Міністерства культури і мистецтв України В.МУЗИЧЕНКО

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад