Чи має право приватний підприємець на відшкодування витрат на виплату допомоги по догляду за ди-пикою колишній працівниці із фонду соціального страхування, якщо він з 1 січня 2004 р. перейшов на загальну систему оподаткування (замість сплати єдиного податку), не має найманих працівників, не одержує доходів від підприємницької діяльності, не сплачує внесків до фонду?

В. Бедзір, м. Калинівка Вінницької обл.


Відповідь. Згідно з п.6.9 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. №16, страхувальнику-роботодавцю відшкодовується лише сума перевищення витрат на виплату допомоги над сумою страхових внесків, коли витрати не можуть бути покриті страховими внесками в наступному кварталі.

Якщо приватний підприємець перебуває на загальній системі оподаткування та з 1 січня 2004 р. не займається підприємницькою діяльністю, суму допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку найманому працівнику за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності може бути відшкодовано лише після поновлення діяльності або (згідно з ч.1 ст.50 Закону України від 18.01.2001 р. №2240-ІІІ, у разі ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності і звільнення у зв'язку з цим застрахованої особи) виплачено їй виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем реєстрації страхувальника.

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової страти працездатності

На листи наших дописувачів відповідають фахівці міністерств і відомств України

Огляд підготував В.ЛОБАТЮК

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад