Понад 13 років працював варщиком асфальтобетонної маси, що дає мені право на пенсію на пільгових умовах. Проте організація, де працював, не робила атестації робочих місць (ліквідована в 2003 р.), чим позбавила мене цього права. Як можна відновити моє конституційне право на пільгову пенсію, адже моєї вини тут немає?

М.Єременко, смт Велика Лепетиха Херсонської обл.

Відповідь.

Згідно з п.2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерств праці, юстиції, соціального захисту від 29.07.93 р. №58 (із змінами), записи до трудової книжки про назву роботи, професії або посади вносять відповідно до назви професій і посад, зазначених у "Класифікаторі професій" ДК 003-95, затвердженому і який набрав чинності за наказом Держстандарту України від 27.07.95 р. №257.

Професія, за якою працював дописувач, відповідно до Класифікатора має назву "асфальтобетон ник-варильник". Кваліфікаційна характеристика цієї професії є в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 64 "Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи. Будівництво метрополітенів, тунелів та підземних споруд спеціального призначення", затвердженому наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 13.10.90 р. №249. Отже, назву професії, про яку йдеться, слід привести у відповідність до названого Класифікатора.

Згіднозіст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці та з шкідливими і важкими умовами праці, за списками №1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. №36, і за результатами атестації робочих місць.

Отже, підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є, насамперед, наявність професії або посади в названих списках та підтвердження шкідливих умов праці за результатами атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442, за умови зайнятості працівника на роботах і в умовах, передбачених відповідним списком, не менш як 80% робочого часу, встановленого для певного виробництва. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на цю пенсію.

Розділом XXVII "Будівництво" Списку №2 передбачено "асфальтобетонників-варильників", були вони і в раніше чинному Списку №2, затвердженому постановою

Кабінету Міністрів СРСР від 26.01.91р. №10 та постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.56 р. №1173.

Оскільки атестація на підприємстві, де працював дописувач, не проводилась, період його роботи на ньому може бути зараховано як пільговий лише до 1 серпня 1992 р., тобто до дати набрання чинності Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, в разі зайнятості на роботах і в умовах, передбачених списком, повний робочий день, що має бути підтверджено уточнюючою довідкою, наданою підприємством, в якій має бути зазначено період роботи, що зараховується до пільгового стажу; професію або посаду; характер виконуваних робіт; розділ, підрозділ, пункт відповідного списку, в якому зазначено професію або посаду; свідчення про зайнятість повний робочий день; первинні документи, на підставі яких видано цю довідку (за період роботи, що дає право на пільгову пенсію).

Відповідно до п.4 зазначеного вище Порядку атестація проводиться в терміни, встановлені колективним договором, але не рідше як один раз на п'ять років. Відповідальність за своєчасне і якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на керівника підприємства, організації. Згідно зі ст. 101 Закону "Про пенсійне забезпечення" підприємства та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видавання недостовірних документів, і відшкодовують її.

Отже, оскаржити бездіяльність керівництва і захистити свої права дописувач може в судовому порядку.

На листи наших дописувачів відповідає заступник начальника віддічу державної експертизи умов праці Мінпраці України О.ЧЕРНЕТЕНКО

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад