Чи мають право на встановлення статусу репресованої особи діти, народжені у в'язниці під час перебування там їхньої репресованої матері?

Які пільги їм установлено?

О. Кірякіна, м. Карлівка Полтавської обл.


Відповідь.

Статус реабілітованої особи встановлюється відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні". Згідно з цим Законом громадяни, яких було реабілітовано, поділяються на тих, яких реабілітовано відповідно до ст. 1 або 3.

Пільги, передбачені ст.6 цього Закону, надаються лише громадянам, реабілітованим відповідно до ст. 1, зокрема, громадянам, яких з політичних мотивів було необгрунтовано засуджено судами або піддано репресіям позасудовими органами, в тому числі "двійками", "трійками", особливими нарадами і в будь-якому іншому позасудовому порядку за вчинення на території України діянь, кваліфікованих як контрреволюційні злочини за кримінальним законо-давством України до набрання чинності Законом СРСР "Про кримінальну відповідальність за державні злочини" бід 25 грудня 1958 р.

Особи, яких реабілітовано відповідно до ст.З Закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні", поновлюються в усіх громадянських правах, але на них не поширюються зазначені пільги.

Водночас за законами України "Про місцеве самоврядування в Україні" і "Про місцеві державні адміністрації" місцеві органи виконавчої влади і місцевого самоврядування можуть ухвалювати рішення щодо забезпечення додаткових гарантій із соціального захисту незахищених верств населення за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

Отже, діти, які народились у місцях перебування покарання репресованих, а згодом реабілітованих батьків, права на пільги за чинним законодавством не мають.

О.ПОЛЯКОВА, начальник управління

На запитання наших дописувачів відповідають фахівці управління політики соціального захисту інвалідів Мінпраці України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад