Чи маю право на пільги з плати за житлово-комунальні послуги, якщо одержую пенсію по інвалідності від МВС, але не є ветераном МВС?

В.Коротков, м. Донецьк

Відповідь.

Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (п.6 ст.12) пільги з оплати житлово-комунальних послуг передбачено батькам і членам сімей військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісти або стали інвалідами під час військової служби.

Надання пільг військовослужбовцям, котрі стали інвалідами під час військової служби, які не є ветеранами військової служби, цим Законом не передбачено.

Відповідно до Закону України "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист" право на пільги надається військовослужбовцям, які стали інвалідами під час військової служби і мають статус ветеранів військової служби.

Згідно з п.2, 3 ст.5 цього Закону ветеранами військової служби і ветеранами органів внутрішніх справ визнаються:

У 2004 р. пільги з оплати житлово-комунальних послуг ветеранам військової служби фінансують за рахунок відповідних суб-венцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

Відповідно до законів "Про місцеве самоврядування в Україні" і "Про місцеві державні адміністрації" місцеві органи виконавчої влади і місцевого самоврядування можуть ухвалювати рішення щодо забезпечення гарантій їхнього соціального захисту, встановлених законодавством для інвалідів, пенсіонерів, одиноких непрацездатних, інших громадян, які потребують соціальної підтримки з боку держави, за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

Верховною Радою України 24 червня 2004 р. ухвалено Закон "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", яким передбачено надання 50%-ї знижки з плати за користування житлово-комунальними послугами також військовослужбовцям і звільненим з військової служби особам, які стали інвалідами під час військової служби. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2005 р.

О.ПАРХОМЕНКО-КУЦЕВІЛ, начальник відділу нормативно-правової роботи

На запитання наших дописувачів відповідають фахівці управління політики соціального захисту інвалідів Мінпраці України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад