Чи зараховуються до стажу, що дає право на статус ветерана праці, періоди строкової військової служби і навчання в інституті?

Ф. Кошкін, смт Тростянець Вінницької обл.


Відповідь. Згідно зі ст.6 Закону "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" ветеранами праці визнаються громадяни, які сумлінно працювали в народному господарстві, державних установах, організаціях та об'єднаннях громадян, мають трудовий стаж (35 років — жінки і 40 — чоловіки) і вийшли на пенсію.

За ст.56 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до видів трудової діяльності, що зараховуються до стажу роботи, що дає право на трудову пенсію, а також на визначення права на встановлення відповідного статусу, зараховуються також періоди навчання з відривом від виробництва і військова служба. Отже, для отримання посвідчення "Ветеран праці" дописувачу потрібно подати копії документів про його трудову діяльність, утому числі копії диплома, що підтверджує факт його навчання на стаціонарі, і військового квитка до управління праці та соціального захисту населення за місцем перебування на пенсійному обліку.

О.МИНА, провідний спеціаліст Мінпраці України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад