Через низький рівень оплати праці лікарів, крім основної роботи в лікарні стоматологом, у 1973—1983 рр. працювала в радгоспі за договором в неробочий час (за фахом). Куди і в якому розмірі сплатити збір на пенсійне страхування, щоб зароблене за договором урахували для призначення пенсії?

А.Стариш, м.Ямпіль Вінницької обл.

Відповідь.

Згідно з ч.2 ст.41 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в заробітній платі (доході) для обчислення пенсії враховуються суми виплат (доходу), одержаних застрахованою особою до набрання чинності цим Законом, у межах сум, на які відповідно до раніше чинного законодавства нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, а за періоди до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися зазначені внески (збір), — у межах сум, які відповідно до раніше чинного законодавства включалися до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія за Законом України "Про пенсійне забезпечення", і не перевищують 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день одержання зазначених сум.

Оскільки страхові внески на державне соціальне страхування із заробітної плати, яку одержувала дописувачка, працюючи за договором цивільно-правового характеру в 1973—1983 рр., не сплачувались, цей заробіток для обчислення пенсії не враховується. Доплату страхових внесків з метою зарахування цього заробітку для обчислення пенсії чинним законодавством не передбачено.

Роз'яснюють фахівці Пенсійного фонду України

Огляд підготували С.ТХАЙ, Л.ПОЛЬОВИК, В.ДОЦЕНКО, О.ДАЦЮК, Т.ЛИХОДІД, Н.РУДЕНОК, Л.КАНУННІКОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад