Мій дід пропрацював на шахті в Щпідземних умовах сім років. Одержав профзахворювання, після чого його перевели на поверхню, де він працював ще чотири роки. Чи зараховується робота на поверхні до стажу в підземних умовах?

3. Мокрій, с.Волиця Львівської обл.


Відповідь.

Згідно зі ст.24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше чинним законодавством.

Зокрема, згідно зі ст.56 Закону України "Про пенсійне забезпечення" час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи в шкідливих умовах, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах (ст. 13 і 14). Отже, до підземного стажу за викладених у листі обставин може бути зараховано час перебування на інвалідності внаслідок професійного захворювання (за дотримання зазначених вище вимог), а не час роботи на поверхні.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад