На які пільги й компенсації мають право потерпілі категорії 4 і їхні діти шкільного віку, які мають посвідчення серії Д, якщо вони живуть у зоні посиленого радіоекологічного контролю? Чи мають право такі діти на щомісячну грошову допомогу?

Г.Назаренко, м.Київ

Відповідь.

Потерпілим унаслідок Чорнобильської катастрофи дітям, які отримали посвідчення за проживання на території зони посиленого радіоекологічного контролю, надаються такі пільги та компенсації, передбачені ч.1 ст. 30 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які поотраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" на підставі посвідчечня жовтого кольору серії Д:

Розмір щомісячної виплати за постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.96 р. №836 "Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" становить 6 грн. 40 коп.

Пунктом 11 ст.30 Закону передбачено безплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, технікумів (училищ), коледжів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, які жили в зоні безумовного (обов'язкового) відсе-лення з моменту аварії до ухвалення постанови про відселення. Дітям, які не харчуються в навчальних закладах, а також за всі дні, коли вони не відвідували ці заклади, виплачується грошова компенсація в порядку та розмірах за постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.97 р. №155 "Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи", пропорційно до навчальних днів, в які діти не відвідували ці заклади (або не харчувалися), а саме:

Дітям, які отримали посвідчення за проживання на території радіоактивного забруднення і навчаються в навчальному закладі, розташованому на території, не віднесеній до радіоактивно забрудненої, безкоштовне харчування або виплату грошової компенсації за нього чинним законодавством не передбачено.

Особам, віднесеним до категорії 4 потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, пільги надаються відповідно до ст.23 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

На листи наших читачів відповідає заступник начальника управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій С. СОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад