Наше підприємство займається нарізкою скла і дзеркал на замовлення. Чи підлягає така діяльність патентуванню?


Відповідь.

Статтею З1 Закону "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" визначено порядок придбання торгового патенту з надання побутових послуг. Згідно з цією статтею патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг суб'єктами підприємницької діяльності або їхніми структурними (відокремленими) підрозділами в окремих приміщеннях, будівлях, їхніх частинах і за їхніми межами.

Під побутовими послугами в цьому Законі слід розуміти діяльність, пов'язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.

Якщо суб'єкт підприємницької діяльності має структурні (відокремлені) підрозділи, торговий патент на надання побутових послуг придбавається окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу.

Перелік послуг, що належать до побутових, визначено Кабінетом Міністрів України і не може змінюватися протягом бюджетного року. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.98 р. №576 "Про затвердження переліку послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню" визначено види побутових послуг, для надання яких суб'єктом підприємницької діяльності придбавається торговий патент.

Таку діяльність, як нарізка скла та дзеркал, художня обробка скла (код 18682) до зазначеного переліку не включено і вона не підлягає патентуванню.

Отже, відповідно до чинного законодавства підприємство займається нарізкою скла і дзеркал без придбання торгового патенту.

Раз 'яснює заступник начальника управління — начальник відділу Державної податкової адміністрації України В.ЦВЄТКОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад