Працівнику, який навчається без відриву від виробництва у вищому навчальному закладі, підприємство,

хоча і не направляло його на навчання, надає на період сесії оплачувану відпустку. Чи підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб виплачена працівнику заробітна плата за час такої відпустки?

А. Оберемко, м. Токмак Запорізької обл.

Відповідь.

Пільги працівникам, які поєднують роботу з навчанням, установлено КЗпП України. Зокрема, згідно зі ст.215 КЗпП працівникам, які навчаються у вечірніх і заочних вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, надаються оплачувані в установленому порядку відпустки у зв'язку з навчанням, а також інші пільги, передбачені законодавством. Тривалість таких відпусток установлено ст.216 КЗпП.

На час додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, визначених у цій статті, за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата (ст.217 КЗпП).

Заробітна плата, нарахована і виплачена працівникові за час відпустки у зв'язку з навчанням, розглядається з урахуванням п.1.3"д"М.1 ст.1 Закону України від 22.05.2003 р. №889-І\/"Про податок з доходів фізичних осіб" як дохід, одержаний цим працівником у вигляді заробітної плати, що обкладається податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах на ставкою 15%, установленою п.7.1 ст.7 цього Закону (до 1 січня 2007 р. — 13%).

Власник або уповноважений ним орган оплачує працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою і заочною формами навчання, проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад один раз на рік на настановні заняття, для виконання лабораторних робіт і складання заліків та іспитів — у розмірі 50% вартості проїзду (ст.219 КЗпП). Суми, сплачені підприємством за проїзд свого працівника до місця знаходження навчального закладу й назад, обкладаються податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах.

О.ФАФЛЕЙ, головний державний податковий інспектор ДПА України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад