Чи утримується податок з доходів фізичних осіб із сум, що виплачуються фізичним особам уразі їхнього переїзду в іншу місцевість у зв'язку з направленням на роботу в порядку розподілу після закінчення навчального закладу або в порядку організованого набору?

М. Динька, м. Ніжин Чернігівської обл.

Відповідь.

Згідно із КЗпП (ст.120), Законом України "Про оплату праці" (ст.12) держава гарантує працівникам відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість, у тому числі у зв'язку з направленням на роботу в порядку розподілу після закінчення навчального закладу, аспірантури, клінічної ординатури.

Названі витрати відшкодовують у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.98 р. №255 "Про гарантії та компенсації при переїзді в іншу місцевість", за рахунок підприємств, установ або організацій, до яких переводиться, направляється або якими приймається працівник (п.4).

За цією постановою, зокрема, працівникам у зв'язку з направленням їх на роботу в порядку розподілу після закінчення навчального закладу, коли це пов'язано з переїздом в іншу місцевість, виплачуються:

Особам, які закінчили навчальні заклади, аспірантуру, клінічну ординатуру і направлені на роботу в порядку розподілу за місцем знаходження навчального закладу, аспірантури, клінічної ординатури, де вони навчались, одноразова допомога виплачується, якщо вони до навчання постійно жили в іншій місцевості.

Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб" (набрав чинності з 1 січня 2004 р.) установлено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з метою обкладення податком з доходів фізичних осіб не включаються (не підлягають відображенню в його річній податковій декларації), тобто не підлягають оподаткуванню, зокрема, доходи, одержані платником податку у вигляді компенсацій, якщо такі компенсації платник податку одержує відповідно з бюджетів, Пенсійного фонду України та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом.

Оскільки названі вище компенсації виплачуються платникам податку не з бюджетів, а за рахунок коштів підприємств, суми таких компенсацій з метою оподаткування розглядаються як заробітна плата (абзац третій п.1.1 ст.1 Закону) і підлягають оподаткуванню під час їхньої виплати за ставкою 15% (п.7.1 ст.7 Закону). На перехідний період (до 1 січня 2007 р.) в Україні є чинною ставка оподаткування — 13%.

О.ФАФЛЕЙ, головний державний податковий інспектор ДПА України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 44 листопад