Розрахунок середньооблікової чисельності працівників при переході на спрощену систему оподаткування


Облікова чисельність штатних працівників комунального підприємство — платника єдиного податку (за ставкою 10%) становить за липень 2004 р. 47 осіб, у тому числі 14 двірників з 4-годин-ним робочим днем, 3 сумісники, 4 — за договорами. Як розрахувати середньооблікову чисельність працівників для визначення можливості переходу на спрощену систему оподаткування? Чи можна для цього чисельність працівників, які зайняті на умовах неповного робочого часу або не входять до штату підприємства, розраховувати в еквіваленті повної зайнятості?

(КП «Житловик-2»)


Статтею 1 Указу № 727/98 передбачено, що спрощена система оподаткування запроваджується, зокрема, для суб'єктів малого підприємництва — юридичних осіб, у яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб. При цьому середньооблікова чисельність працюючих для суб'єктів малого підприємництва визначається з урахуванням усіх його працівників, у тому числі тих, що працюють за договорами та за сумісництвом, а також працівників представництв, філіалів, відділень та інших відособлених підрозділів.

Отже, суть розрахунку загальної чисельності працівників полягає у визначенні того, скільки людей забезпечує роботою той чи інший суб'єкт підприємницької діяльності. При цьому розрахунок не може залежати від особливостей зайнятості на умовах неповного робочого часу або за цивільно-правовими договорами. Тому показник середньооблікової чисельності працівників в еквіваленті повної зайнятості з цією метою застосовуватись не може.

Визначення загальної чисельності працівників проводиться шляхом підсумовування трьох показників:

Розрахунок середньооблікової чисельності штатних працівників здійснюється відповідно до п. 3.3 Інструкції № 171.

Розрахунок середньої чисельності позаштатних працівників (які працюють за цивільно-правовими договорами та зовнішніх сумісників) здійснюється:

(К на 01.01.03 : 2 + К на 01.02.03 + ... + К на 01.12.03 + К на 31.12.03 : 2) / 12,

де К — чисельність позаштатних працівників на певну дату.

Тобто для того, щоб здійснити зазначений розрахунок на прикладі, наведеному дописувачем, необхідно знати чисельність позаштатних працівників на перше число кожного місяця.

Передусім підкреслимо, що працівники, які працювали за договорами цивільно-правового характеру, та зовнішні сумісники не є штатними працівниками, і їх кількість розраховується згідно з порядком, описаним вище.

Якщо ж сумісники є штатними працівниками, тобто працюють на 1,5 (1,25 тощо) ставки, в середньо-обліковій чисельності штатних працівників кожен з них враховується як одна особа.

У будь-якому випадку результат розрахунку загальної чисельності працівників не перевищуватиме 47 осіб, тобто підприємство може обрати спрощену систему оподаткування.

Зауважимо також, що для визначення можливості переходу на спрощену систему оподаткування показник середньооблікової чисельності працівників розраховується за рік.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕРЖКОМСТАТУ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Інеси СЕНИК - начальника управління статистики соціально-трудових відносин Держкомстату України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2004