На нашому підприємстві а 2004 р. колективний договір не було укладено, тимчасово адміністрація використовує колективний договір, який було укладено в 2002 р. Чи має право адміністрація користуватись таким колективним договором? Як бути після закінчення строку чинності колективного договору?

С. Бандурко, м. Первомайськ Миколаївської обл.

Відповідь.

У чинному законодавстві відсутня норма щодо встановлення строку, на який укладається колективний договір. Строк чинності колективного договору має визначатись сторонами, які його підписали. Про це робиться відповідний запис у колективному договорі. Відповідно до ст.17 КЗпП України та ст.9 Закону України "Про колективні договори і угоди" після закінчення строку чинності колективний договір продовжує бути чинним доти, доки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

Протягом строку чинності колективного договору сторони мають аналізувати зміст його норм, ураховуючи, насамперед, зміни чинного законодавства з тим, щоб колективний договір не містив норм, що погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, нормами угод вищого рівня (генеральної, галузевої, регіональної). Чинним законодавством передбачено можливість внесення змін чи доповнень до колективного договору. Такі зміни й доповнення вносяться за взаємною згодою сторін у порядку, визначеному колективним договором (ст. 14 Закону).

Отже, якщо на підприємстві не укладено новий колективний договір, адміністрація підприємства має право користуватись нормами, встановленими колективним договором доти, доки сторони не укладуть новий колективний договір або внесуть зміни чи доповнення до нього.

Роз'яснюс начальник управління з питань соціально-трудових відносин та соціального партнерства Мінпраці України Л.ПАРЧЕВСЬКА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 45 грудень