Укладення колективного договору є обов'язковим чи не обов'язковим для підприємств, установ, організацій? Яку відповідальність несе керівник підприємства за ухилення від участі в колективних переговорах?

Г.Шпакович, М.Бердянськ Запорізької обл.

Відповідь.

Законом України "Про колективні договори і угоди", яким визначено правові засади розроблення, укладення та виконання колективних договорів і угод, установлено, що колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи (ст.2). Слід зазначити, що і міжнародними нормами, зокрема, Конвенцією МОП №98 про застосування принципів права на організацію і ведення колективних переговорів, ратифікованою Україною, передбачено ведення переговорів щодо укладення колективного договору на добровільних засадах.

Гадаю, що під час вирішення питання про доцільність укладення колективного договору потрібно враховувати, що лише достатньо повний і змістовний колективний договір може забезпечити стійкі відносини між працівниками і роботодавцями, чітко визначаючи права й обов'язки обох сторін, стати надійною правовою основою для створення належних умов праці, в тому числі оплати праці на конкретному підприємстві, в установі, організації. В колективному договорі можна врахувати особливості діяльності певного підприємства, використати його можливості і ресурси в інтересах працівників, розвитку виробництва.

Ініціативу щодо проведення і укладення колективного договору може проявити як орган, що представляє інтереси працівників, так і інша сторона, тобто власник або уповноважений ним орган (особа).

Щодо відповідальності за ухилення від участі в переговорах, то чинним законодавством передбачено рівну відповідальність сторін. За ст.17 Закону України "Про колективні договори і угоди" на осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і ухиляються від участі в переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору, або не забезпечили роботу відповідної комісії у визначені сторонами строки, накладається штраф до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і вони несуть також дисциплінарну від-. повідапьність аж до звільнення з посади.

Порядок і строки накладення штрафів, передбачених цим Законом, регламентовано Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Справи з цих питань розглядаються судом за поданням однієї із сторін колективного договору, відповідних комісій або з ініціативи прокурора (ст.20 Закону).

Роз'яснюс начальник управління з питань соціально-трудових відносин та соціального партнерства Мінпраці України Л.ПАРЧЕВСЬКА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 45 грудень