В якому розмірі призначається пен-щ сія інваліду III групи, якщо особа ие має трудового стажу?

І.Шапошник,

м. Нікополь Дніпропетровської обл.

Чи призначається дотація дитині-щ інваліду з дитинства III групи?

О.Манько,

м. Олександрія Кіровоградської обл.

Відповідь.

Згідно зі ст. 32 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності:

Пенсія інвалідам III групи призначається в розмірі 50% пенсії за віком.

Особам, які не мають потрібного страхового стажу для призначення пенсії по інвалідності відповідно до цього Закону, призначається соціальна пенсія відповідно до ст.94 Закону України "Про пенсійне забезпечення" — в розмірі 50% мінімальної пенсії за віком. Розмір соціальної пенсії по III групі інвалідності до 1 вересня 2004 р. без індексації становив 52,86 грн.

З 1 вересня 2004 р., за постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.2004 р. №1215 "Про підвищення рівня пенсійного забезпечення", встановлено дотацію до пенсій, у тому числі соціальних, розмір яких (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги та пенсій за особливі заслуги перед Україною, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого на 2004 р. для осіб, які втратили працездатність (284,69 грн.). Розмір цієї дотації визначається як різниця між цим прожитковим мінімумом і розміром пенсії з урахуванням зазначених вище виплат. При цьому для одержувачів пенсій за віком за неповного стажу роботи (менш ніж 20 років — у жінок, 25 — у чоловіків) та інвалідам III групи розмір цієї дотації не може перевищувати 152 грн.

Таким чином, найменший розмір пенсії, який виплачується інвалідам III групи, в тому числі інвалідам з дитинства, становить з 1 вересня 2004 р. 204,86 грн. (52,86 грн.+ 152 грн.).

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 45 грудень