Як кореспондуються ст.93 Закону Щ України "Про пенсійне забезпечення" і ст.8 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (пп.2 п. 1)?

В.Загута, м. Чернівці

Відповідь.

Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" набрав чинності з 1 січня поточного року. Ним установлено умови, порядок призначення та виплати пенсій, зокрема, в солідарній системі пенсійного страхування. Одними із основних принципів одержання виплат із солідарної системи пенсійного страхування є участь у цій системі через сплату страхових внесків та рівноправність застрахованих осіб щодо пенсійних виплат. Законом передбачено такі види пенсійних виплат у солідарній системі: пенсія за віком, пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного із роботою, інвалідності з дитинства), пенсія у зв'язку із втратою годувальника внаслідок загального захворювання. Законом не передбачено пенсійних виплат, котрі виплачують незалежно від сплати страхових внесків (соціальні пенсії, пенсії по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, пенсії у зв'язку із втратою годувальника, який помер унаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання) та до досягнення загальновстанов-леного пенсійного віку {пенсії за вислугу років, пільгові пенсії).

Тому пп.2 п.1 ст.8 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що право на пенсії із солідарної системи мають, зокрема, особи, яким до дня набрання чинності цим Законом було призначено пенсію відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (крім соціальних пенсій) або було призначено пенсію (щомісячне довічне грошове утримання) за іншими законодавчими актами, але вони мали право на призначення пенсії за Законом "Про пенсійне забезпечення" — за умови, що вони не одержують пенсію (щомісячне довічне грошове утримання) з інших джерел, а також у випадках, передбачених цим Законом, — члени їхніх сімей.

Водночас жодну з пенсійних виплат, передбачених раніше чинним законодавством, не скасовано. Так, згідно із Прикінцевими положеннями Закону пільгові пенсії та пенсії за вислугу згодом буде переведено в систему недержавних та корпоративних фондів, а до їхнього створення розмір цих пенсій визначається за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за досягнення віку і наявності стажу, передбаченого Законом "Про пенсійне забезпечення".

Щодо соціальних пенсій, то в 2004 р. їх призначають органи Пенсійного фонду відповідно до ст.93 і 94 Закону "Про пенсійне забезпечення". З і січня 2005 р. набирає чинності Закон України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", згідно з яким соціальні пенсії переводяться в соціальну допомогу і призначатимуться органами праці та соціального захисту населення.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 45 грудень