Маю 20 років стажу державної служби, працюю, але нині не є державним службовцем. У серпні 2004 р. мені встановили II групу Інвалідності. Чи маю право на пенсію за Законом "Про державну службу"?

Начальник УПТСЗН, м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл.

Відповідь.

Згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Головного управління державної служби при Кабінеті Міністрів України від 31.07.2000 р. №181/40 "Про врегулювання питання призначення пенсій державним службовцям у зв'язку з інвалідністю та втратою годувальника на випадок смерті державного службовця" державним службовцям, які безпосередньо перед зверненням за призначенням пенсії працювали на посадах державних службовців і в період перебування на державній службі їх визнано інвалідами І і II груп, незалежно від причини інвалідності, пенсії у зв'язку з інвалідністю призначаються в розмірах, передбачених ч.2 і 4 ст.37 Закону України "Про державну службу", з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 31.05.2000 р. №865 "Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітку для обчислення пенсії", після припинення ними державної служби за наявності загального трудового стажу згідно зі ст.25 Закону України "Про пенсійне забезпечення", в тому числі стажу державної служби не менш як 10 років.

За наявності 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, або 8 років на виборних посадах в органах місцевого самоврядування, особа матиме право на пенсію відповідно до законів "Про державну службу" або "Про службу в органах місцевого самоврядування" після досягнення встановленого законодавством України пенсійного віку.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці головних управлінь Пенсійного фонду України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 45 грудень