Несвоєчасна сплата зобов'язань комунальним підприємством


Чи поширюється право податкової застави на об'єкти житлового фонду в разі несвоєчасної сплати податкових зобов'язань комунальним підприємством?


Відповідно до пп. 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону №2181-ІІІ право податковоїзастави поширюється на будь-які активи платника податків, які перебували в його власності (повному господарському віданні) у день виникнення такого права, а також на будь-які активи, на які такий платник набуде прав власності у майбутньому, до моменту погашення його податкових зобов'язань або податкового боргу.

Нормами Житлового кодексу визначено, що житловий фонд утворюється із житлових будинків, а також жилих приміщень в інших будинках, що знаходяться на території України, та розмежовується на державний житловий фонд та відомчий.

Державний житловий фонд перебуває у віданні міністерств, державних комітетів і відомств.

Однак житловий фонд відповідними частками передається у безстрокове користування громадянам України.

Громадяни мають право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду.

Відповідно до основ житлового законодавства державний контроль за використанням і схоронністю житлового фонду здійснюється радами народних депутатів, їх виконавчими і розпорядчими органами, а також спеціально уповноваженими на те державними органами у порядку, встановленому законодавством.

Спеціально уповноваженим органом, що здійснює державне управління в галузі використання і забезпечення схоронності житлового фонду України, є Державний комітет України з питань житлово-комунального господарства.

Для експлуатації державного і громадського житлового фонду створюються комунальні підприємства, діяльність яких здійснюється на підставі господарського розрахунку.

До компетенції комунальних підприємств відносяться забезпечення схоронності житлового фонду і належне його використання, високий рівень обслуговування громадян, а також контроль за додержанням громадянами правил користування жилими приміщеннями, утримання житлового будинку і придомовоїтериторії.

Враховуючи вищезазначене, житловий фонд не може перебувати у власності (повному господарському віданні) комунального підприємства, а тому в разі несвоєчасного погашення податкових зобов'язань або податкового боргу комунальним підприємством — платником податків право податкової застави на житловий фонд не поширюється.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту забезпечення податкових зобов'язань ДПА України: Валентини СІРЕНКО — заступника директора Департаменту — начальника управління методології стягнення податкового боргу, Володимира ТАРАСЕНКА — заступника начальника управління — начальника відділу розробки методики стягнення податкового боргу та Людмили ВАТУТІНОІ — заступника начальника відділу розробки методики стягнення податкового боргу

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2004