Змінено перелік органів ліцензування

Основним законом, що визначає види господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, та порядокїх ліцензування, а також установлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування є Закон № 1775-ІІІ.

Відповідно до ст. 4 Закону № 1775-ІІІ перелік органів ліцензування визначається Кабінетом Міністрів України. Орган ліцензування - це орган виконавчої влади, визначений Кабінетом Міністрів України, або спеціально уповноважений виконавчий орган рад для ліцензування певних видів господарської діяльності (ст. 1 Закону № 1775-ІІІ). Такий перелік органів ліцензування затверджено постановою № 1698.

Постановою № 1560 (надруковано у «Віснику» № 44/2004), що набирає чинності з дня опублікування, внесено зміни до постанови № 1698, згідно з якими перелік органів, які мають право видавати ліцензії, доповнено Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями з правом видачі ліцензій на роздрібну торгівлю пестицидами та агрохімікатами. Крім того, перелік видів господарської діяльності, на які має право видавати ліцензії Мінагрополітики України, доповнено оптовою та роздрібною торгівлею пестицидами та агрохімікатами. Мінагропромполітики України (назву органу ліцензування приведено у відповідність до Указу № 849/2001) продовжуватиме видавати ліцензії на виробництво пестицидів та агрохімікатів.

Нагадаємо, що виробництво пестицидів та агрохімікатів, оптова, роздрібна торгівля пестицидами та агрохімікатами підлягають ліцензуванню відповідно до п. 11 ст. 9 Закону № 1775-ІІІ.

Зміни торкнулися і Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів. Відтепер зазначений орган видаватиме ліцензії на виробництво, оптову торгівлю спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями; виробництво та оптову торгівлю тютюновими виробами;виробництво парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового (ст. 2 Закону № 1775-ІІІ). Ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами провадитимуть територіальні підрозділи регіональних управлінь Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів у містах, районах, районах у містах Києві та Севастополі за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької діяльності, у зв'язку з чим перелік органів ліцензування доповнено відповідним пунктом 27-1.

Слід зазначити, що виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями і тютюновими виробами здійснюються згідно із законами, що регулюють відносини у цих сферах (ст. 2 Закону № 1775-ІІІ).

Володимир ГОРОХОВ, заступник начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів — начальник відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України, Наталія ЯРУГА, головний державний податковий інспектор відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2004